- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Crna berza: Gde sve završava oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini

© AP Photo / Jon GambrellRusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju
Rusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Pratite nas
Oružje koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu završava u rukama terorističkih organizacija, organizovanih kriminalnih grupa i militanata iz Afrike, upozoravaju za Sputnjik ruski eksperti, uz ocenu da od raznih terorista Amerikanci imaju veliku korist jer im oni služe kao oruđe hibridnog rata u borbi protiv vlada nepoželjnih za SAD.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja skrenuo je pažnju da je oružje koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu već počelo da se pojavljuje u državama Evrope i Afrike, popunjavajući arsenale organizovanog kriminala.
„Rusija je dugo vremena ukazivala na to da će pumpanje kijevskog režima oružjem dovesti do toga da ono padne u ruke organizovanog kriminala i terorista i da se pojavi na crnom tržištu“, izjavio je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.
Prema njegovim rečima, pojavu zapadnog oružja u evropskim zemljama i među organizovanim kriminalnim grupama prepoznaju i evropski policajci.
„Ovo oružje, koje zapadne zemlje isporučuju Ukrajini, širi se po celom svetu i već je u upotrebi kod militanata, posebno u Africi. Imali smo prilike to da čujemo u izjavama lidera afričkih zemalja“, precizirao je on.

I ranije završavalo na crnom tržištu i u rukama terorista

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, nije isključeno da je zapadno oružje završavalo na crnom tržištu, u rukama terorista i organizovanih kriminalnih grupa još mnogo pre pokretanja ruske specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajini.
„Rute sa oružjem išle su u ruke teroristima koji su bili u Siriji. I jasno je da su za njih bile zadužene specijalne službe, pre svega, američke. Međutim, očigledno je da su tokom rada ovih ruta uspostavljene veze između Ukrajine i raznih predstavnika ili prodavaca na crnom tržištu. Verovatno su sve te rute bile aktivirane preko darkneta. Tako je sada i sa oružjem koju kao vojnu pomoć Kijevu isporučuju Amerikanci i njihovi saveznici“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Nikita Mendkovič, šef evroazijskog analitičkog kluba, ističe da problem sa krijumčarenjem oružja ne postoji od juče.
„Čak i pre početka oružanog sukoba na teritoriji Ukrajine, Kijev je krijumčario oružje, na primer, talibanima u Avganistanu i militantima iz terorističke organizacije DAEŠ iz Sirije. Nije isključeno da je u ovome učestvovao i bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji je imenovan za gradskog čelnika u Odesi. On je, verovatno, preko svojih veza u krugovima specijalnih službi i terorista uspostavio kanale za šverc malokalibarskog oružja u Siriju, dok su ukrajinski obaveštajci snabdevali minobacačima talibane iz Avganistana“, navodi naš sagovornik.

Još jedan metod hibridnog rata

Što se tiče militanata iz Afrike, kod kojih takođe završava oružje koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu, Leonkov kaže da se ovde radi o terorističkoj grupi Boko Haram.
„U Africi postoje militanti koji su se zakleli na vernost terorističkoj organizaciji DAEŠ, koja je zabranjena u Rusiji. I Boko Haram odavno dobija oružje. Kako nemaju sopstvenu proizvodnju, svo oružje dobijaju spolja. Jednostavno, sve ove rute sa oružjem imaju dugu istoriju u Africi, Centralnoj Aziji i Bliskom istoku“, objašnjava Leonkov.
Prema rečima Mendkoviča, Zapad aktivno pokušava da podrži teroriste i u Centralnoj Africi, tamo gde deluju.
„Za Zapad, krijumčarenje oružja terorističkim grupama u Africi i drugim regionima predstavlja još jedan metod hibridnog ratovanja“, naglašava stručnjak.

Ko sve zarađuje na švercu oružja

Na pitanje da li od krijumčarenja oružja osim Amerike zarađuje i Ukrajina, Mendkovič kaže da se ne isključuje ova mogućnost. Prema njegovim rečima, velika je verovatnoća da su kijevski zvaničnici umešani u krijumčarenje oružja.
„Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, kao ukrajinski zvaničnik, bavio se švercom oružja u Siriju. Ne može se isključiti ni učešće zapadnih zvaničnika u Avganistanu u tim poslovima tokom perioda okupacije. Američki generali i avganistanski političari ravnopravno su bili umešani u korupciju - zajedno su plasirali novac izdvojen iz američkog budžeta kroz razne šeme. Verovatno i zapadni zvaničnici u Ukrajini koriste iste šeme za lično obogaćenje“, pretpostavlja ovaj stručnjak.
Prema mišljenju Leonkova, osim Amerikanaca, moguće je da na krijumčarenju oružja zarađuju i Britanci.
„Sve zavisi od tipa oružja. Ovde se radi o malokalibarskom oružju, mitraljezima, puškama, pištoljima. Pojavili su se sad i protivvazdušni raketni sistemi. Na ovaj način, Amerikanci podržavaju terorističke grupe koje deluju u njihovim interesima na različitim kontinentima. Oni predstavljaju jedno od oruđa hibridnog rata, koje Sjedinjene Američke Države koriste protiv onih zemalja koje ne žele da menjaju svoje vlade onima koje im nameću SAD“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Francuski lovci Rafal sleću na nosač aviona Šarl de Gol - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
U Kijevu priznali: Dugo ćemo čekati Tajfune, Gripene i Rafale
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala