- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

U Kijevu priznali: Dugo ćemo čekati Tajfune, Gripene i Rafale

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Francuski lovci "Rafal" sleću na nosač aviona "Šarl de Gol"
Francuski lovci Rafal sleću na nosač aviona Šarl de Gol - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Pratite nas
Ukrajina će morati veoma dugo da čeka na isporuke zapadnih lovaca, četvrte generacije, saopštio je zvanični predstavnik Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.
„Najverovatniji kandidat za isporuku je lovac F-16. Razmatrali smo (britanske lovce) Tajfun, (švedski) Gripen, kao i (francuske) Rafale. Moraćemo ih veoma dugo čekati. Međutim, avioni nam trebaju sada“, rekao je on ukrajinskoj televiziji „Rada“.
Ignat je naglasio da je ruska avijacija značajno superiornija od ukrajinske i po količini i po tehnologiji. Prema njegovim rečima, bez suzbijanja ovog nedostatka i sticanja prevlasti u vazduhu, nemoguća je uspešna kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine.
Kijev je više puta izražavao želju da dobije borbene avione od međunarodnih partnera u okviru novih isporuka vojne pomoći. Ignat je tvrdio da se na Zapadu razmatraju francuski Rafali i švedski Gripen. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da su se neke evropske kolege „pozabavile pitanjem obezbeđivanja Kijeva američkim lovcima F-16“.
Istovremeno, Zapad uzdržano komentariše ideju o isporuci vojne avijacije Ukrajini. Portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder iz američkog Ratnog vazduhoplovstva rekao je 21. marta da se administracija Sjedinjenih Država i dalje pridržava stava da se F-16 ne isporučuju Kijevu, nakon odluke Poljske i Slovačke da pošalju avione MiG-29 u Ukrajinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala