- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od lova na sve trofeje do kolapsa na tri fronta za tri nedelje

© AP Photo / Matthias SchraderBajern Minhen
Bajern Minhen - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Bajern Minhen od dolaska Tomasa Tuhela puca po svim šavovima. Poslednji je lekciju grogiranim Bavarcima očitao Majnc u 29. kolu Bundeslige i to posle preokreta – 3:1 (0:1), pa je tim iz Minhena prepustio čelo Borusiji Dortmund koja je razbila Ajntraht Franfurt rezultatom 4:0.
Činilo se nemoguće, nezamislivo, neostvarivo, ali se dogodilo. Bajern je za tri nedelje, od 1. do 21. aprila sa novim trenerom uspeo da ispadne iz Kupa Nemačke, bude eliminisan iz Lige šampiona u četvrtfinalu i da strepi za 11. uzastopnu titulu u Bundesligi.
Mnogi se pitaju kako je to moguće. Prvi neverovatan potez povukli su čelnici kluba, predvođeni predsednikom Ulijem Henesom, direktorom Oliverom Kanom i sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem.
Pomenuti trio rešio je da uruči kartu u jednom pravcu stručnjaku koji je imao rezultat. Ekipa jeste znala da se saplete, ali je u Ligi šampiona imao maksimalnih osam od osam i doveo je Bajern do četvrtfinala sa Mančester sitijem, bio je lidera na tabeli Bundeslige i na tri koraka od pehara u kupu...
Otkaz mu je uručen dok je bio na skijanju, a zamereno mu je to što je otišao na skijanje umesto da se bavio stanjem ekipe posle poraza od Leverkuzena. Nije mu rečeno u lice, već preko posrednika, odnosno njegovih najbližih saradnika.
Doveden je Tuhel koji je od otkaza u Čelsiju bio bez posla. Činilo se kao dobar potez, bar posle ubedljive pobede nad glavnim rivalom u trci za titulu - Dortmundom (4:2) na premijeri na Alijanc areni.
Hrabro je najavljen juriš na sva ttri trofeja.
„Bajern je jedan od najboljih klubova na svetu. U njegovom DNK su samo pobede. Jasno je da želimo da osvojimo titulu u svakom takmičenju u kojem učestvujemo. Tu mi je apsolutno sve jasno. Imam veoma kvalitetne i atraktivne igrače, koji su sposobni da ostvare sve ciljeve. Protisak postoji, ali svi oni znaju da su privilegovani što igraju u klubu kao što je Bajern“, rekao je na promociji Tuhel.
Umesto lova na trofeje, počelo je posrtanje Bajerna na svim frontovima. Za sedam utakmica, Tuhel i bavarski tim su uspeli nemoguće. Izgubili su tri meča, dva su remizirali i dva pobedili.
Šamar je usledio prvo u nemačkom Kupu, gde ih je golom u 94. minutu eliminisao Frajburg, da bi posrtanje bilo nastavljeno prelakom eliminacijom iz Lige šampiona u dvomeču sa Mančester sitijem, koji je pokazao da je, u ovom trenutku, za klasu iznad prvaka Nemačke – 4:1 rezultat dvomeča (3:0, 1:1).
I kao kruna svega stigli su očajni rezultati u Bundesligi. Osim pobede nad Dortmundom, savladan je jedino Frajburg u gostima, minilanim rezultatom (1:0), što je bila osveta za onu eliminaciju iz kupa, dok je osvojen samo bod protiv Hofenhajma na Alijanc areni (1:1), a tu je i šokantan poraz od Majnca i to uprkos vođstvu na poluvremenu 3:1 (0:1).
Bajern na prethodna četiri meča u svim takmičenjima nije osetio ukus pobede!?
Sve to samo je potvrda da nešto opasno ne štima u redovima desetog uzastopnog prvaka Nemačke. Bilo je i tuče u svlačionici između Liroja Sanea i Sadija Manea, Kanselo koji je doveden iz Mančester sitija čas igra, čas ne igra, ista je situacija sa legendom kluba Tomasom Milerom.
Ništa nije bolje ni na pozicji klasičnog napadača, gde se večito rotiraju svi mogući špicevi, od Čupa Motinga, preko Musijale do Serža Gnabrija. Ekipa je izgubila šampionski DNK i veliko je pitanje da li će uspeti da bude prvak Bundeslige, pošto ih je Dortmund u subotu uveče prestigao i sada je sve u rukama "milionera".
A, ako je nešto dobro po Tuhela, jeste izjava direktora i legendarnog golmana Bavaraca Olivera Kana, koji je poručio da nije trener kriv.
„Tomas Tuhel je poslednja osoba o kojoj bismo trebalo da govorimo. Trudi se i pokušava na sve načine da izvuče maksimum iz ovih momaka. Ne, neće podneti ostavku. Naš jedini cilj je da osvojimo titulu na kraju sezone, a onda napadamo jako naredne godine“, poručio je Kan.
Ivan Ilić, Torino - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
SPORT
Italija bruji o evrogolu Nišlije: „Veliki je potencijal, može još da raste“
 Sastav Crvene zvezda za meč sa Ferencvarošom - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
SPORT
Nikad brže, nikad ubedljivije – Zvezda šampion 34. put, šestu godinu u nizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala