- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nikad brže, nikad ubedljivije – Zvezda šampion 34. put, šestu godinu u nizu

© Sputnik / Lola Đorđević Sastav Crvene zvezda za meč sa Ferencvarošom
 Sastav Crvene zvezda za meč sa Ferencvarošom - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
Fudbaleri Crvene zvezde odbranili su šampionsku titulu u Superligi, posle trijumfa nad ekipom TSC iz Bačke Topole od 4:1. Crveno-beli su tako stigli do 34. naslova šampiona i šeste uzastopne titule u skraćenoj državi, a do kraja sezone će se boriti i za treću „duplu krunu“ u nizu.
Ova titula šampiona Crvene zvezde jedna je od najbrže obezbeđenih u istoriji kluba, a još na polusezoni je bilo jasno da crveno-beli nemaju ozbiljnog protivnika u Superligi u sezoni u kojoj čak pet ekipa može da računa na plasman u evropska takmičenja.
Verovatno je crveno-belima u pohodu na titulu „pomogla“ i činjenica da nisu imali nikakav evropski uspeh ove sezone, pošto su eliminisani u kvalifikacijama za Ligu šampiona od izraelskog Makabija, a kasnije bili poslednjeplasirani u grupnoj fazi Lige Evrope u konkurenciji Monaka, Trabzona i Ferencvaroša.
Ako tamo nisu pobeđivali, uspehe su nizali na srpskim terenima i protiv malih i velikih klubova pa su na kraju preliminarnog dela, pre plej-ofa imali rekordnih 26 pobeda i samo četiri remija. Teoretski, ako pobede sve mečeve do kraja, crveno-beli će preći granicu od 100 osvojenih bodova.
Kao prvaci Srbije, crveno-beli bi trebalo da igraju direktno u grupnoj fazi Lige šampiona sledeće sezone, ali i tu postoji mala rezerva, jer bi, recimo, Milan ili Inter, u slučaju osvajanja ovog takmičenja (teoretski), a plasmana van top četiri u Seriji A, „oterali“ Zvezdu u kvalifikacije za elitno takmičenje pošto pobednik ima zagarantovano mesto i prednost.
Ono što baca malu senku na titulu je činjenica da Zvezda nije iskoristila proteklu polusezonu da se ozbiljnije pojača i počne uigravanje za elitno takmičenje. Takođe, Miloš Milojević, koji je kao trener predvodio crveno-bele do ove titule, neće voditi tim od jeseni, jer mu se sprema zamena.
Crveno-beli pregovaraju sa trenerom Makabija iz Haife, Izraelcem Barakom Baharom, koji bi trebalo da povede od jeseni srpskog šampiona u „bolje sutra“ kao jedan od najplaćenijih trenera u istoriji srpskog fudbala.
Ali, o tom potom, na Marakani sada počinju dani slavlja...
Što se tiče meča sa TSC na kome je overena titula, gosti su prvi poveli u 20. minutu preko Đakovca, koji je bio precizan sa bele tačke. Do odlaska na odmor rezultat je izjednačio Osman Bukari u nadoknadi prvog dela - 1:1.
Napadač iz Gane je povisio na 2:1 u 61. minutu, a pobedu crveno-belih potvrdio Gelor Kanga pogotkom u 68. Tačku na trijumf stavio je Bukari, koji je kompletirao het-trik u 75. minutu za konačnih i ubedljivih 4:1.
Ovom pobedom Zvezda je šest kola pre kraja sezone i matematički overila šampionsku titulu. Crveno-bele u sredu očekuje večiti derbi sa Partizanom od 18.30 časova u Humskoj, pred praznim tribinama zbog kazne za večitog rivala.
*Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala