- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Trka u naoružanju, uključujući rakete, postala nekontrolisana

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
Pratite nas
Trka u naoružanju, pa i u raketnoj sferi, postala je nekontrolisana, rekao je zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Grigorij Maškov. On je dodao i da Rusija može da revidira svoj stav po pitanju nerazmeštanja raketa srednjeg i velikog dometa na svojim zapadnim granicama.

„Svedoci smo trke u raketnom naoružanju sa teško predvidivim posledicama. U unapređenje raketnih tehnologija ulažu se desetine milijardi dolara. Taj proces postaje nekontrolisan“, rekao je diplomata, predsedavajući Režima kontrole raketnih tehnologija u periodu 2021-2022. godine.

Prema njegovim rečima, na strateškom planu dolazi do postepene preraspodele balansa potencijala interkontinentalnih balističkih raketa.

„Velikom brzinom se modernizuje strateško ofanzivno naoružanje. Svoje raketne potencijale aktivno povećava Kina. U klub onih koji poseduju interkontinentalne rakete odnedavno je upala i Severna Koreja. Na pragu su i Izrael, Indija, Pakistan – oni ne odustaju od ideje da naprave rakete dometa preko 5.500 kilometara“, rekao je on u intervjuu za „Međunarodni život“.

Diplomata je rekao i da Amerika i njeni saveznici povećavaju količinu raketnog naoružanja kako bi ostvarili premoć nad Kinom i Rusijom.
Što se Rusije tiče, očigledno je da je potrebno jačati taktički raketni potencijal i na vreme praviti zalihe raketnog naoružanja za efikasan odgovor na bilo koje izazove, uključujući Kalinjingrad, dodao je on.
Kako je naglasio, u postojećim uslovima više pažnje treba posvetiti raketama srednjeg i velikog dometa koje počinju da imaju stratešku dimenziju.
Posle kraha Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa sva su ograničenja pala.
„Postavlja je sasvim logično pitanje koliko smo mi, za 30 godina učešća u sporazumu, zaostali za drugima koji poseduju ovakvo naoružanje i šta je prvo potrebno uraditi da bi se otklonio taj kvalitativni disbalans“, naveo je on.

„Očigledno je da je potrebno da Rusija poveća taktički raketni potencijal, jačanjem njegove efikasnosti u primeni i blagovremenim stvaranjem zaliha raketnog naoružanja za efikasan odgovor na svaki izazov za nacionalnu bezbednost, uključujući Kalinjingrad, gde su zemlje NATO namerile da rusku teritoriji stave na nišan američki višecevnih bacača raketa“, istakao je Maškov.

On upozorava da je posle isteka Sporazuma START 2026. godine moguće da se pojavi vakuum u oblasti strateške stabilnosti i da treba biti spreman na svakakve scenarije.
Budnost treba da održimo na istočnim granicama, dodao je diplomata jer se tamo ne može isključiti takav razvoj situacije koji bi mogao da vodi ka konfrontacijama i uvlačenju Rusije u prave sukobe i protiv njene volje.
Zbog toga tu treba imati izuzetan arsenal raketa srednjeg dometa, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, teritorije na Dalekom istoku Rusije mogu da budu ugrožene ako situacija na Korejskom poluostrvu izmakne kontroli.
Pripadnik ruske vojske gađa ukrajinske položaje u Harkovskoj oblasti iz protivtenkovskog raketnog sistema Kornet - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
RUSIJA
Rusija ima lek protiv zapadnih tenkova – efikasni raketni sistemi i specijalne grupe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala