- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ima lek protiv zapadnih tenkova – efikasni raketni sistemi i specijalne grupe

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaPripadnik ruske vojske gađa ukrajinske položaje u Harkovskoj oblasti iz protivtenkovskog raketnog sistema "Kornet"
Pripadnik ruske vojske gađa ukrajinske položaje u Harkovskoj oblasti iz protivtenkovskog raketnog sistema Kornet - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije počelo je sa formiranjem specijalnih grupa za borbu protiv zapadnih tenkova - „leoparda 2“, „čelendžera“, „abramsa“ i „leklerka“, koje kolektivni Zapad isporučuje kijevskom režimu.
U ovim grupama, kako kažu eksperti, nalaziće se bacači granata, izviđači, kao ruski vojnici koji će biti naoružani efikasnim protivtenkovskim raketnim sistemima.
Načelnik Centra za borbenu obuku ruskih Oružanih snaga Evgenije Arifulin istakao je da je sve organizovano na osnovu uputstava zamenika ministra odbrane Rusije, general-pukovnika Junusa-Beka Jevkurova koji je postavio konkretan zadatak za stvaranje ovih grupa.
U skladu sa ovim uputstvima, prema rečima Arifulina, Glavna uprava za borbenu obuku, pod rukovodstvom general-pukovnika Ivana Buvaljceva, izradila je preporuke i organizovala metodologiju za implementaciju.

Bacači granata, izviđači...

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Mihail Timošenko, specijalne grupe za borbu protiv zapadnih tenkova biće formirane od pripadnika Oružanih snaga Rusije.
„Po svemu sudeći, to će biti neka odeljenja u sastavu voda. Mi smo postavili zadatak da uništimo ili oštetimo neprijateljske tenkove. Ovde se radi o „leopardima“, engleskim „čelendžerima“ i američkim „abramsima“. Što se tiče „čelendžera“ i „abramsa“, ovi tenkovi su veoma teško oklopljeni“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Slično mišljenje deli i ruski vojni ekspert Viktor Baranec. Prema njegovim rečima, u specijalnim grupama nalaziće se ruski vojnici koji su prošli obuku za borbu protiv zapadnih tenkova.
„U ovoj grupi može se nalaziti nekoliko bacača granata. Pored njih, u istoj grupi biće i izviđači koji će na udaljenim pozicijama utvrđivati i prenositi informacije o zapadnim tenkovima. Odnosno, oni će imati zadatak da izvide iz kog pravca dolazi neprijateljski tenk i na kom mestu vojnici treba da ga presretnu. Takođe, u grupi će biti oni koji će imati zadatak da posle gađanja zauzmu ovaj protivnički tenk“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Arifulina, ruska vojska trenutno izučava prednosti i mane ovih zapadnih tenkova. Baranec objašnjava da vojnicima tokom obuke svoja znanja i iskustva prenose najiskusniji oficiri.
„Oni prvo proučavaju istorijsko iskustvo zapadnih tenkova, odnosno na kom mestu su se borili, gde su bili poraženi i kojim oružjem. Osim toga, analiziraju se sve varijante sredstava za njihovo uništenje. A najiskusniji oficiri koji su učestvovali u avganistanskom, čečenskom ili sirijskom ratu, govore vojnicima o slabim tačkama ovih tenkova i objašnjavaju im gde treba da gađaju“, obrazlaže sagovornik Sputnjika.

Efikasno uništavaju zapadne tenkove

Kad je reč o naoružanju, ove specijalne grupe, prema rečima ruskog vojnog eksperta Viktora Litovkina, biće naoružane protivtenkovskim raketnim sistemima, među kojima su „Kornet“, „Fagot“, „Konkurs-M“ i „Hrizantema S“, koji su namenjeni za efikasno uništavanje tenkova i drugih vozila zapadne proizvodnje.
Što se tiče „Korneta“, ovaj protivtenkovski raketni sistem može se koristiti i u mobilnoj verziji i na pokretnoj platformi oklopnog vozila. Istovremeno, najnovije modifikacije „Korneta“ mogu da rade u režimu „ispali i zaboravi“ zahvaljujući automatskom hvatanju i praćenju cilja. Pored toga, „Kornet“ može da savlada savremena sredstva aktivne zaštite lansiranjem dve rakete istovremeno.
Osim „Korneta“, ruske trupe imaju i protivtenkovske raketne sisteme „Fagot“. Ovaj sistem je nastao još sedamdesetih godina prošlog veka. Međutim, Oružane snage Rusije koriste „Fagot“ koji sada ima unapređen sistem kontrole i navođenja.
Pored „Korneta“ i „Fagota“, ruska vojska ima i „Konkurs-M“, protivtenkovski raketni sistem koji je namenjen za uništavanje savremenih tenkova opremljenih dinamičkom zaštitom u bilo koje doba dana.
Ipak, za efikasno uništavanje oklopnih ciljeva na velikom udaljenosti, ruske Oružane snage koriste samohodni protivtenkovski kompleks „Hrizantema-S“. Ovaj sistem je visoko ocenjen od strane Ministarstva odbrane Rusije. Kako se navodi, ovaj sistem namenjen je za uništavanje tenkova, površinskih ciljeva male tonaže, niskoletećih aviona, odbrambenih objekata, žive sile u skloništima i na otvorenom.
Međutim, Litovkin kaže da osim protivtenkovskih raketnih sistema, ruski vojnici imaju i jurišne dronove svih vrsta.
“Među njima su i dronovi-kamikaze koji će imati zadatak da gađaju zapadne tenkove iz vazduha“, navodi stručnjak.
Prema mišljenju Sergeja Surova, doktora vojnih nauka, sva ova oružja moći će efikasno da pogađaju zapadne tenkove.
„Apsolutno zaštićeni tenkovi ne postoje. Dakle, sva sredstva koja ruska vojska ima na raspolaganju mogu se koristiti za borbu protiv tenkova zapadne proizvodnje”, naglasio je ekspert za RT.
Podsetimo, tokom cele 2022. godine zapadne zemlje nisu isporučivale teška oklopna vozila Kijevu. Međutim, krajem januara 2023. američki predsednik Džozef Bajden najavio je da planira Ukrajini da isporuči 31 tenk M1 Abrams.
Nemačka je krajem januara, nakon pritiska partnera iz NATO-a, najavila da će isporučiti tenkove Leopard 2 kijevskom režimu i dozvoliti isporuku nemačkih tenkova drugim zemljama koje ih imaju. I tada je veliki broj država najavio isporuku tenkova Kijevu.
Misija Starlink - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
RUSIJA
Odgovor na američke akcije: Rusija razvija sisteme za protivsatelitsku borbu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala