- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ekstremne mere: G7 bi totalni embargo na izvoz u Rusiju, ali četiri prepreke joj ruše plan

© AFP 2023 / HANNES P ALBERTLogo grupe G7
Logo grupe G7 - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
Pratite nas
Ako zemlje-članice G7 uvedu potpuni embargo na izvoz proizvoda u Rusiju, one neće naneti štetu Rusiji, nego sopstvenim kompanijama - biće prinuđene ne samo da smanje broj radnih mesta, nego i da uskrate rad određenom broju svojih kompanija.
Ovako za Sputnjik ruski eksperti komentarišu ideju o mogućem uvođenu totalnog embarga na izvoz proizvoda u Rusiju, koja je pala na pamet saveznicima Ukrajine, zemljama-članicama G7. Stručnjaci napominju da moguća odluka o potpunom embargu na izvoz proizvoda u Rusiju svakako mora da se ratifikuje u Ujedinjenim nacijama, gde se u Savetu bezbednosti nalaze Rusija i Kina.
Međutim, zapadni političari ipak strahuju da ovaj mogući potez zemalja-članica G7 može da izazove ne samo oštru reakciju kompanija koje nastavljaju da trguju sa Rusijom, nego i da dovede do uzvratnih sankcija Moskve, kao i njenog još većeg zbližavanja sa Pekingom.
Tehnički gledano, kaže za Sputnjik ruski ekonomista Denis Rakša, veoma je komplikovano realizovati odluku o totalnoj zabrani izvoza u Rusiju.
„Čak i da se zemlje G7 dogovore i donesu takvu odluku, prvi problemi počeće već na nivou EU. Obim izvoza robe iz EU u Rusiju iznosi oko 50 milijardi dolara i to nisu apstraktne milijarder nego konkretna radna mesta koje će zemlje EU morati da žrtvuju“, navodi Rakša, generalni direktor konsalting kompanije „Neokon“.
Kao drugu prepreku, on navodi da je krajnje neverovatno da bi se takvoj odluci priključile velike ekonomije koje ne ulaze u G7, poput Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, a to znači da totalnog embarga neće biti.
Dalje, ističe on, sa svim tim treba da se saglasi i Rusija, jer ona dakle treba da nastavi da prodaje svoju naftu i ostalu izvoznu robu a da za to ne dobija novac, što deluje krajnje neverovatno.
„Najzad, odluka treba da bude ratifikovana na nivou UN, gde su Rusija i Kina koje bez sumnje takvu ideju neće podržati“, zaključuje Rakša.

Cilj G7 – slabljenje i uništenje ruske ekonomije

Kako kaže za Sputnjik Mihail Beljajev, ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja, cilj zemalja-članica G7 je da oslabe i unište rusku ekonomiju.
„Oni žele da im se Rusija počne da potčinjava. Pored toga, njihov cilj je i da istisnu prisustvo svog konkurenta, odnosno ruske države u svetu. I to se trude da rade uz pomoć ekonomskog delovanja, tačnije uvođenjem paketa za paketom sankcija. Sve to čine iz razloga što je naša zemlja centar moći i uticaja. A to, naravno, podriva unipolarni svet koji je Amerikancima veoma drag“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Beljajev smatra da su Sjedinjene Države glavni dirigent ovog predloga o mogućem embargu na izvoz proizvoda u Rusiju.
„Amerikanci žele da zadrže svoju dominaciju u svetu. Međutim, i da do ovoga dođe, SAD bi najmanje snosile gubitke iz razloga što su u najmanjoj meri zavisne od trgovinskih odnosa sa Rusijom. Generalno, Moskva i Vašington nemaju tako intenzivne veze. A što se tiče Evrope, ona bi zaista bila na ozbiljnom gubitku. Uopšte, države Zapadne Evrope se već nalaze u lošoj ekonomskoj situaciji a tokom ovih godinu dana imale su priliku da vide da uvođenje sankcija našoj zemlji ili na primer, Iranu, zapravo nanosi veću štetu i neprijatnost onima ko ih uvodi“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Naneće štetu sopstvenim kompanijama

Na pitanje čija će se ekonomija naći na udaru ako zaista dođe do toga da zemlje-članice G7 uvedu potpuni embargo na izvoz robe u Rusiju, Beljajev upozorava da ove zemlje neće uspeti da nanesu štetu Rusiji, nego svojim sopstvenim kompanijama.
„Ako ove zemlje zabrane izvoz robe u Rusiju, to znači da će naneti štetu sopstvenim kompanijama koje proizvode određenu količinu proizvoda namenjenih za izvoz ruskoj državi. Iz razloga što ako već postoje, na primer, visokotehnološki proizvodi namenjeni za isporuku našoj zemlji, ove države teško da mogu da pronađu neku drugu državu koja će ih kupiti. I ovakva situacija može dovesti da te firme moraju da smanje proizvodnju. I nije čak isključeno ni da će se smanjiti profit, kao i da neki od radnika mogu dobiti otkaz“, upozorava naš sagovornik.
Beljajev na kraju ističe da ako nekim čudom i dođe do ove situacije, Rusija neće ostati bez potrebnih proizvoda, jer ih može kupovati od mnogih drugih zemalja, među kojima su Vijetnam, Malezija, Kina...
Podsetimo, japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Jasutosi Nišimura je na konferenciji za novinare u Tokiju odbio da komentariše mogućnost potpune zabrane izvoza proizvoda u Rusiju. On je napomenuo da se ovo pitanje tiče „diplomatskih pregovora“.
Putin, Modi i Si - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
EKONOMIJA
Blumberg: BRIKS će nadmašiti G7
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala