- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Blumberg: BRIKS će nadmašiti G7

© Press-služba Prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaPutin, Modi i Si
Putin, Modi i Si - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Očekuje se da će članovi grupe BRIKS – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – od ove godine nadmašiti G7 predvođenu Amerikom, kada je reč o doprinosu svetskom ekonomskom rastu, prenosi Blumberg.
Prema proračunima Blumberga – na osnovu najnovijih podataka MMF-a – zemlje BRIKS-a će doprineti sa 32,1 odsto udela u svetskom rastu, u poređenju sa G7 sa 29,9 odsto.
Grupa sedam nacija (G7) – koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan – dugo se smatrala najnaprednijim ekonomskim blokom zemalja na planeti. Rusija je bila članica, sve do 2014. godine, kada je izbačena zbog posledica puča na Majdanu koji je podržavao Zapad u Ukrajini.
U izveštaju se navodi da su u 2020. doprinosi zemalja BRIKS-a i G7 globalnom ekonomskom rastu bili jednaki. Od tada učinak bloka predvođen Zapadom opada. Predviđa se da će se do 2028. doprinos G7 svetskoj ekonomiji smanjiti na 27,8 odsto, dok će BRIKS činiti 35 odsto.
Blumbergovi proračuni pokazuju da će Kina biti najveći doprinosilac globalnom rastu u narednih pet godina, sa svojim udelom koji će biti dvostruko veći od američkog. Očekuje se da će udeo Kine u globalnoj ekspanziji BDP-a predstavljati 22,6 odsto ukupnog svetskog rasta do 2028. godine, piše list.
Predviđa se da će Indija imati 12,9% udela u globalnom BDP-u.
„Očekuje se da će ukupno 75% globalnog rasta biti koncentrisano u 20 zemalja i više od polovine u prve četiri: Kini, Indiji, SAD i Indoneziji. Dok će zemlje Grupe sedam činiti manji udeo, Nemačka, Japan, Velika Britanija i Francuska se vide među 10 najvećih doprinosilaca“, piše list.
Nedavna studija kompanije za istraživanje makroekonomije sa sedištem u Velikoj Britaniji takođe je otkrila da se očekuje da će jaz između dve grupe u pogledu globalne ekonomske težine nastaviti da raste. Analitičari su primetili da Kina i Indija doživljavaju snažan ekonomski rast i da je sve više zemalja zainteresovano za pridruživanje BRIKS-u.
Ranije ove godine, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je „više desetina“ zemalja izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, uključujući Alžir, Argentinu, Bahrein, Bangladeš, Indoneziju, Iran, Egipat, Meksiko, Nigeriju, Pakistan, Sudan, Siriju, Turska, Ujedinjene Arapske Emirate i Venecuelu. Saudijska Arabija, Egipat i Bangladeš stekli su udeo u Novoj razvojnoj banci, finansijskoj organizaciji BRIKS-a.
Zemlje BRIKS-a su prošle godine predložile stvaranje sopstvene valute kako bi se u međusobnim transakcijama udaljile od američkog dolara i evra.
Američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
SVET
Predsednik Brazila: Zemljama BRIKS-a treba alternativa dolaru
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala