- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Brazila: Zemljama BRIKS-a treba alternativa dolaru

CC0 / / Američki dolari
Američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Brazilski predsednik Luis Injasijo Lula da Silva predložio je da se izabere valuta koja će biti alternativa dolaru i koja će se koristiti u trgovini među zemljama BRIKS-a, prenosi brazilski portal „G1“.

„Zašto banka kao što je BRIKS ne bi mogla da ima valutu koja bi se koristila u trgovini između Brazila i Kine, kao i između Brazila i drugih zemalja BRIKS-a. To je veoma složen proces jer neki nisu na to navikli“, rekao je on tokom inauguracuje Dilmi Rusefa na mesto rukovodioca Nove razvojne banke BRIKS u Šangaju.

Lula da Silva je dodao da bi i druge zemlje mogle da budu aktivnije u korišćenju svojih sopstvenih valuta u trgovini, bez korišćenja dolara.

„Ko je odlučio da će upravo dolar biti valuta za plaćanja nakon zlata? Zašto da to ne bude jen, brazilski real ili meksički pezos? Zato što su nekada naše valute bile slabe i nisu bile vredne u drugim zemljama“, podvukao je on.

List napominje da je ranije Centralna banka Brazila najavila potpisivanje sporazuma sa kineskom Centralnom bankom o direktnom konvertovanju valuta dveju zemalja prilikom komercijalnih operacija, ali bez posredovanja dolara.
Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
SVET
Istorijska poseta: Uz pomoć Brazila, Kina zadaje smrtonosni udarac američkoj ekonomskoj hegemoniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala