- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zemlje G7 nameravaju da smanje zavisnost od Rusije u oblasti nuklearne energije

© AFP 2023 / HANNES P ALBERTLogo grupe G7
Logo grupe G7 - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Pratite nas
Grupa direktora za neproliferaciju nuklearnog oružja grupe G7 ponovo je izjavila da namerava da smanji zavisnost od Rusije u oblasti miroljubive nuklearne energije i srodnih proizvoda.
„Prepoznajući rizike nastale zajedno sa trenutnom strukturom globalne zavisnosti od isporuka nuklearne energije i značaj njene diversifikacije, G7 je posvećena proširenju saradnje kako bi promovisala globalne lance snabdevanja nuklearnom energijom odgovornih aktera i dodatnom smanjenju naše zavisnosti od Rusije u oblasti nuklearne energije i srodnih proizvoda u miroljubive svrhe, kao i podršci zemljama koje žele da diverzifikuju svoje isporuke“, navodi se u zajedničkom saopštenju.
Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se početkom jula 2022. godine, kada je došlo do prvih prekida u isporuci gasa iz Rusije u niz zemalja EU, a koji su, između ostalog, vezani i za probleme sa tehničkim održavanjem turbina za „Severni tok“ zbog sankcija uvedenih Rusiji.
Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Moskva je više puta izjavljivala da će Rusija rešiti sve probleme koje joj Zapad stvara.
Logo ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
RUSIJA
Evropska unija ne može da se oslobodi zavisnosti od ruskog nuklearnog goriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala