- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska unija ne može da se oslobodi zavisnosti od ruskog nuklearnog goriva

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaLogo ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom"
Logo ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
Pratite nas
Evropska unija ne može da odustane od nuklearnog goriva iz Rusije, bez obzira na ubrzano smanjenje isporuka ruskih energenata. Zabrana uvoza ruskog nuklearnog goriva nije mogla da budu uvedena, jer u nizu evropskih zemalja postoje elektrane koje rade samo uz pomoć njega, a za pronalaženje zamene potrebno je sedam do deset godina, piše „Politiko“.
Godinu dana posle početka ukrajinskog sukoba Evropa pokušava da se oslobodi zavisnosti od ruskog uglja, gasa i nafte, ali kada je reč o atomskoj energiji stvari stoje drugačije. Prema podacima Međunarodne energetske agencije, ekonomske sankcije EU za ruski ugalj i naftu zauvek su promenile trgovinu i znatno pogoršale položaj Moskve. Uvoz uglja je pao na nulu, a uvoz ruske nafte preko mora je proglašen nelegalnim, navodi „Politiko“.
Što se tiče atomske energije, situacija je, kako ističe list, mnogo složenija za EU – kako iz istorijskih, tako i iz praktičnih razloga.
Nakon „Hladnog rata“ konkurencija u globalnom nuklearnom sektoru je atrofirala, a reaktori sovjetske proizvodnje u EU su i dalje bili povezani s gorivom iz Rusije koje je bilo proizvedeno po narudžbini. Zahvaljujući tome Moskva je postala ključni igrač u toj oblasti.
Prema navodima Agencije za snabdevanje EU nuklearnim materijalima, 2021. godine ruski državni atomski gigant „Rosatom“ je isporučio za evropske reaktore 20 odsto prirodnog uranijuma, a omogućio je i usluge konverzije i obogaćivanja uranijuma, piše „Politiko“.
Prema istraživanju britanskog Kraljevskog instituta RUSI, prošle godine je cena uvoza nuklearnih tehnologija i goriva iz Rusije u celom svetu premašila milijardu dolara. Prema podacima eksperata tog instituta, među evropskim državama je zabeleženo smanjenje uvoza ruskog nuklearnog goriva u Bugarskoj i Češkoj, ali se primećuje rast uvoza u Slovačkoj, Mađarskoj i Finskoj.
Iako isporuke uranijuma iz Rusije mogu biti zamenjene uvozom iz drugih država za godinu dana, evropske elektrane s nuklearnim reaktorima ruske proizvodnje rade samo na gorivo koje se proizvodi u Rusiji. Prema podacima eksperata, danas u EU radi 18 takvih nuklearnih elektrana.
Prema navodima lista, pitanje sankcija protiv ruskog nuklearnog sektora bilo je skinuto s dnevnog reda još i pre nego što je počelo njegovo razmatranje. Najvatreniji protivnik te ideje bila je Mađarska, koja zajedno sa Slovačkom, Bugarskom, Finskom i Češkom, ima reaktore ruske proizvodnje, za koje nema alternativnog goriva.
„Politiko“ naglašava da je za zamenu „Rosatoma“ kada je reč o uslugama konverzije i obogaćivanja uranijuma potrebno sedam do deset godina, i to ukoliko se znatno investira u taj sektor.
Istovremeno, Finska je prošle godine odustala od projekta izgradnje nuklearne elektrane ruske proizvodnje na svojoj zapadnoj obali, zbog čega je „Rosatom“ podneo sudsku tužbu.
Ranije ovog meseca u eksploataciju je uveden novi slovački reaktor „Mohovce 3“ sovjetske konstrukcije, koji će Rusija snabdevati gorivom najmanje do 2026. godine. Istovremeno, Mađarska je produbila veze s Rusijom, odobrivši prošlog leta izgradnju još dva reaktora u svojoj atomskoj centrali u Pakšu, koja je učvršćena sporazumom o dugoročnom kreditu od 10 milijardi evra, navodi „Politiko“.
Atomska stanica Pakš - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
RUSIJA
Orban obećao: Nećemo dozvoliti da EU proširi sankcije na rusku nuklearnu energiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala