- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nabavka Fajzer vakcine u EU: Podneta tužba protiv Ursule fon der Lajen

© AP Photo / Markus SchreiberŠefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Pratite nas
Belgijski lobista Frederik Baldan tužio je pred belgijskim sudom u Liježu predsednicu Evropske komisije (EK) Ursulu fon der Lajen zbog sumnje da je lično pregovarala sa kompanijom Fajzer o nabavci vakcina protiv kovida-19.
Baldan, koji od predsednice EK traži kompenzaciju u iznosu od 50.000 evra zbog nanete moralne štete, smatra da su navedene optužbe protiv Fon der Lajen uzdrmale javne finansije i poverenje javnosti u njegovoj zemlji, prenosi briselski Euraktiv.
On tvrdi da je fon der Lajen pregovarala o nabavci vakcina van okvira mandata koji joj daju države članice EU.
Države članice EU su dale mandat EK, a ne Ursuli fon der Lajen lično, naglasio je Baldan, lobista akreditovan pri EU institucijama.
U slučaju da je predsednica Evropske komisije obrisala SMS poruke koje je razmenjivala sa izvršnim direktorom kompanije Fajzer Albertom Burlom, to se može uporediti sa uništavanjem javne administrativne dokumentacije, tvrdi Baldan.
On dodaje da Fon der Lajen, ako ne želi da otkrije sadržaj poruka, time arbitrarno ograničava prava zagarantovana ustavom i navodi da je to, prema belgijskim zakonima, krivično delo.
Predsednica EK ne može da skriva sadržaj SMS poruka pozivajući se na to da su privatne, pošto bi to ukazivalo na intimni odnos Fon der Lajen i Burle i konflikt interesa u pregovorima o vakcinama, navodi Baldan.
U tužbi se skreće pažnja na to da je Fajzer imao posebne privilegije kao dostavljač vakcina u EU.
Belgija je u 2022. godini od svih proizvođača dobila 40,4 miliona doza vakcina protiv kovida-19, a od tog broja je 27,9 miliona vakcina bilo od firme Fajzer, navodi Institut za javno zdravlje Sciensano.
Američki list Njujork tajms podneo je ranije tužbu protiv EK zbog toga što izvršno telo EU odbija da objavi SMS poruke između Ursule fon der Lajen i Alberta Burle, navodi Politiko.
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
SVET
Istražuje se nabavka vakcina „Fajzer“ u EU
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SVET
Prepiska „Fajzera“ i predsednice Evropske komisije: EU ombudsman traži objavljivanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala