- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istražuje se nabavka vakcina „Fajzer“ u EU

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaFajzer
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Kancelarija evropskih javnih tužioca (EPPO) potvrdila je danas na Tviteru da sprovodi istragu oko nabavke vakcine protiv kovida 19 u Evropskoj uniji usled interesovanja javnosti.
Ova neuobičajena potvrda rezultat je ogromnog javnog interesa, navodi EPPO i ističe da do daljnjeg neće izlaziti s detaljima istrage u javnost.
Podsetimo, ombudsmanka Evropske unije Emili O‘Rajli optužila je Evropsku komisiju za loše upravljanje zbog SMS poruka koje je mesec dana čelnica izvršnog tela EU Ursula fon der Lajen razmenjivala sa šefom „Fajzera“ Albertom Bourloom kako bi zaključila sporazum o vakcinama protiv kovida19.
Vest o postojanju tih poruka prvi je objavio „Njujork tajms“ u aprilu 2021. godine, posle čega je O’Rajlijeva tražila od Komisije da joj se dostavi taj materijal, no Komisija je u junu 2022. odgovorila da ne može da nađe dokumente i da nema obavezu da pronađe tekstualne poruke.
Nabavka vakcina protiv virusa korona odvijala se zajednički na nivou svih država članica EU, umesto na nacionalnom nivou svake države, a posao je vodila Evropska komisija u saradnji s nacionalnim vlastima država članica.
Ipak, nema nikakvih naznaka da se EPPO-ova istraga tiče toga što je istraživala i Emili O’Rajli, piše Večernji list.
„Nikakvi dodatni detalji neće biti objavljeni u ovoj fazi”, poručuje se još u objavi EPPO-a na Tviteru.
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
SVET
Direktor „Fajzera“ drugi put dobio kovid u dva meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala