- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prepiska „Fajzera“ i predsednice Evropske komisije: EU ombudsman traži objavljivanje

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaFajzer
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
EU ombudsman danas je kritikovao način na koji je Evropska komisija odgovorila na zahtev medija za pristup tekstualnim porukama koje je predsednica Komisije, Ursula fon der Lajen razmenjivala sa izvršnim direktorom kompanije „Fajzera“ Albertom Bourlom u trenutku kada je EU nabavljala 1,8 milijardi doza vakcina ovog proizvođača.
EU ombudsman kaže da nije zadovoljan objašnjenjem Komisije po kome „nije vođena evidencija o takvim porukama”, već samo o „mejlovima, pismima i saopštenjima” i poziva jednu od najvažnijih EU institucija da se pridržava zakona o transparentnosti i pristupu dokumentima od javnog značaja.

„Kada je reč o pravu javnosti na pristup dokumentima EU, bitan je sadržaj dokumenta, a ne uređaj ili forma. Ako se tekstualne poruke tiču politika i odluka EU, treba ih tretirati kao dokumente EU”, izjavila je EU ombudsman Emili O‘Rajli.

O‘Rajlijeva naglašava da je pristup dokumentima EU osnovno pravo bez obzira na format informacije.
Ona je od kancelarije Ursule fon der Lajen zahtevala da ponovo potraži relevantne SMS poruke i da proceni da li, po zakonu EU o pristupu javnim dokumentima, ispunjavaju kriterijume za objavljivanje, prenosi Tanjug.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u aprilu 2021. godine je izjavila u intervjuu za „Njujork tajms“ da je slala poruke šefu „Fajzera” o dogovoru o kupovini 1,8 milijardi doza vakcine protiv kovida 19, koje je EK zatim odbila da podeli sa medijima što je pokrenulo istragu EU ombudsmana.
Zakon o EU iz 2001. godine utvrđuje pravo javnosti na pristup dokumentima EU, a definiše dokument kao „bilo koji sadržaj bez obzira na njegov medij (napisan na papiru ili pohranjen u elektronskom obliku ili kao zvučni, vizuelni ili audiovizuelni snimak) koji se odnosi na politike, aktivnosti i odluke koje spadaju u sferu odgovornosti institucije”.
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SVET
„Fajzer“ optužio bivšu zaposlenu za krađu 12.000 tajnih dokumenata o vakcinama
Vakcina „Fajzer-Biontek“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
SVET
EMA pokrenula istragu posle „Fajzerove“ vakcine: Da li je upala više organa u vezi sa vakcinacijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala