- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EMA pokrenula istragu posle „Fajzerove“ vakcine: Da li je upala više organa u vezi sa vakcinacijom

© Tanjug / Soeren StacheVakcina „Fajzer-Biontek“
Vakcina „Fajzer-Biontek“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Pratite nas
Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je da istražuje moguće veze retkog upalnog stanja posle vakcinacije, pošto je takav slučaj prijavljen nakon primljene „Fajzerove“ vakcine.
Kako je saopšteno iz EMA, istražuje se da li postoji rizik od multisistemskog upalnog sindroma posle vakcinacije protiv virusa korona.
Istraga je započeta pošto je tinejdžer (17) u Danskoj prijavio to oboljenje nedugo nakon vakcinacije.
EMA opisuje sindrom kao „ozbiljno inflamatorno stanje koje pogađa brojne delove tela, a simptomi uključuju umor, upornu povišenu temperaturu, dijareju, povraćanje, bol u stomaku, glavobolju, bol u grudima i otežano disanje“.
Takvo stanje prijavljeno je kod ljudi koji su oboleli od kovida-19, ali mladić iz Danske ga nije imao i posle uočenih simptoma potpuno se oporavio.
Iz EMA navode da je pre pandemije virusa korona ovaj sindrom bio prisutan kod dve do šest na 100.000 osoba mlađih od 20 godina u Evropi.
Manji broj sličnih slučajeva prijavljen je u Evropi i posle vakcinacije „Moderninom“ i vakcinom kompanije „Džonson i Džonson“.
Komitet za monitoring EMA prošlog meseca istraživao je tri nove moguće nuspojave mRNK vakcina „Fajzer“ i „Moderna“, kao što su problemi u radu bubrega i promene na koži.
EMA je u julu preporučila da se dva upalna poremećaja srca, miokarditis i perikarditis, dodaju na listu retkih potencijalnih nuspojava mRNK vakcina, objavio je RT.
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
SAD: Veći broj miokarditisa kod mlađih osoba nakon mRNK vakcina
Vakcina protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Američki mediji: Dečak preminuo u snu posle primanja druge doze „Fajzerove“ vakcine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala