- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Muke srpskih „dugih devetki“ – prinudno hlađenje, post i „šansa na kašičicu“

© AP Photo / Luis VieiraLuka Jović, Fiorentina - Braga
Luka Jović, Fiorentina - Braga - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Pratite nas
Udarne igle fudbalske reprezentacije Srbije – Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović, svako na svoj način prolaze kroz teške trenutke u klupskoj karijeri. Mitrogol je suspendovan, napadač Juventusa posti već 375 minuta, dok Jović opet kuburi s minutažom u dresu Fiorentine.
Muke srpskih „dugih devetki“. Zbog vrućeg temperamenta i imuplsivne reakcije u meču FA Kupa s Mančester junajtedom na Old Trafordu, gde je čak bio i strelac i doveo je svoj tim u vođstvo, Aleksandar Mitrović će još dugo biti na „hlađenju“.
Najbolji strelac u istoriji reprezentacije Srbije odradio je tek tri meča suspenzije od propisanih osam zbog incidenta u kom je odgurnuo glavnog sudiju Krisa Kavanu. Kako je tako je, drakonska kazna je nešto s čim je Mitrović morao da se pomiri. Pokajao se, ali to nije ublažilo suspenziju, čak se na Ostrvu povela i hajka da je i tih osam malo i da bi trebalo još drastičnije da bude kažnjen.
Kako ga nema na terenima u Premijer ligi, tako je jasno da Mitrović može da trese mreže jedino na treningu, dok se njegovi reprezentativni saigrači i kolege iz špica napada takođe bore sa „svojim demonima“.
Dušan Vlahović nikako ne uspeva da izađe iz krize u koju je odavno zapao, a prekid je usledio dok je branio boje Srbije na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, gde su Orlovi poleteli zahvaljujući njegovim pogocima.
Prvo protiv Litvanije na stadionu „Rajko Mitić“ u pobedi rezultatom 3:0, a onda i „rafalna paljba“ u Podgorici i dva gola za tri boda Srbije na nezgodnom gostovanju Crnoj Gori.
Očekivalo se da će se reprezentativna forma preneti i na crno-beli dres, ali ništa od toga. Post traje, minuti se povećavaju. Do sada čak 375 minuta bez pogotka za Juventus u prethodnih šest mečeva u svim takmičenjima, uključujući Seriju A, Kup Italije i Ligu Evrope.
Juventus je minulog vikenda poražen na Mapei stadionu od Sasuola 1:0, a Vlahović za 90 minuta provedenih u igri nije pronašao put do mreže. U Ligi Evrope protiv Sportinga iz Lisabona, ušao je s klupe, zamenivši Arkadijuša Milika u 62. minutu, ali nije uspeo da se upiše u strelce.
Protiv Lacija je bila obrnuta situacija jer je Vlahović počeo, a u 63. minutu ga je zamenio pomenuti Poljak Milik, ali je epilog bio identičan. Bez gola, a „stara dama“ je poražena 2:1.
Alegri je i protiv Intera u Kupu Italije ukazao poverenje Vlahoviću među starterima, ali je u 74. minutu odlučio da ga izvede iz igre jer ponovo nije bilo gola u režiji srpskog reprezentivca.
„Postio“ je Vlahović i protiv Verone i Intera u italijanskom šampionatu, dok je prethodni put gol slavio protiv Frajburga u Ligi Evrope u gostima i to iz penala.
Od tada, do sada, šest utakmica i 375 minuta proveden u igri, ali bez postignutog gola. Narednu šansu zaribala "srpska devetka" imaće u Lisabonu u revanš meču četvrtfinala Lige Evrope sa Sportingom, gde Juventus ima prednost jednog gola.
Kada je u pitanju Luka Jović, on je imao prvo problem s prehladom, zatim i povredom pa je izgubio mesto startera u Fiorentini. Prednost ima Arturo Kabral, za kog je trener Vićenco Italijano rekao da je fizički bolje spreman i da ima veći doprinos po ekipi, pa zato bivši špic Reala, Ajntrahta i Zvezde kuburi s minutažom.
Samo 33 minuta u prethodne tri utakmice protiv Kremonezea kada je odigrao svega devet minuta, protiv Specije je takođe ušao umesto Kabrala u 80. minutu, a protiv Leha je u Ligi konferencije igrao 13 minuta. Jasno je da za tako malo vremena nije mogao da se proslavi, ali na Joviću ostaje da povrati izgubljeno poverenje i nametne se za mesto u timu.
Jasno je da bi selektor Srbije Dragan Stojković Piksi imao ozbiljnu glavobolju da su u toku reprezentativne obaveze. Sreća u nesreći je da naredni mečevi očekuju Orlove tek u junu očekuju obaveze u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada gostuju Bugarima.
Milvol - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
SPORT
„Sledeće godine u ovo doba bićemo premijerligaši“
Kadiz - Barselona - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
SPORT
Smanjuju plate svima, beže iz Superlige – hoće li velikan preživeti novi haos?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala