- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Sledeće godine u ovo doba bićemo premijerligaši“

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISMilvol
Milvol - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Pratite nas
„Tvoj tata je uvek imao velike planove, Rodni, tvrdio za Del Boja da će doći do vrha. Doduše, rekao je i da će Milvol osvojiti FA kup.“ Čuveni citat deke Edvarda Trotera iz kultne engleske serije „Mućke“ zauvek je vezao maleni klub iz Londona sa čuvenim glumcima i proslavio ga širom planete.
Milvol je simbol Brmondzija, radničkog kraja u južnom Londonu i klub o kojem se poslednjih dana sve glasnije priča u Engleskoj.
Ne, neće čuveni „Lavovi“ sa „Dena“ osvojiti FA kup ni ove godine, ali bi lako mogli da postanu novi premijerligaši, iako ih tamo otvoreno ne žele i to će vam reći svaki engleski birokrata. O tome zašto ih ne žele, ćemo kasnije, verovatno mnogi od vas i znaju ko su huligani Milvola, ali njihova „slava“ nešto i nema veze sa fantastičnim rezultatima ekipe koju trenira Geri Rovet.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
SPORT
„Ima želju da osvoji turnir“ – Novak odradio prvi trening u Banjaluci /video/
Trenutno se nalaze na petom mestu i poziciji koja im garantuje plasman u plej-of. Sećate se kako je Del Boj govorio: „Sledeće godine u ovo doba bićemo milioneri“, tako i u Milvolu tiho šapuću: „Sledeće godine u ovo doba bićemo premijerligaši.“
Uobičajena priča Milvolovog postojanja u protekle dve decenije nije usko vezana za dešavanja na terenu simpatičnog stadiona „Den“, već za zidove i cigle i istoriju koja ga prati, kao i osećaj pripadnosti lokalnom fudbalskom timu.
Od 2006. naovamo, Milvol se bori da ne postane beskućnik. Moćne londonske kompanije su pokupovale skoro sve parcele oko kultnog stadiona sa namerom da izgrade stambene i poslovne objekte, ali klub ne pristaje na prodaju svog najvrednijeg poseda. Možda i iz razloga što su im investitori odmah stavili do znanja da ih fudbal na svom posedu ne zanima.
Milvol je u proteklim decenijama gravitirao između drugog i trećeg ranga engleskog fudbala, a svaki put kada bi izborio promociju usledio bi pad. Da vam ih bude jasnije, Milvol je ranije igrao finale FA kupa nego plej-of Čempionšipa, a kada je to bilo u špicu su igrali Stiv Klaridž i Dion Dablin.
Bez preterivanja, dvonedeljni period u oktobru 2019. označio je rađanje novog života za klub. Prvo je menadžer Nil Heris, istinska legenda Milvola kojoj se svaki navijač divio, podneo ostavku. Zatim je usledila presuda lokalnog saveta da nema prodaje stadiona, a deset dana kasnije u klub je stigao i novi trener Geri Rovet.
U engleskom Čempionšipu (drugoj ligi), važna stvar za opstanak kluba je velikodušnost njegovog vlasnika. Milvolov vlasnik, američki milijarder Džon Berilson koji je preuzeo klub 2007. godine, ocenjen je kao najbolji u engleskom fudbalu od strane izvršnog direktora Stiva Kavane, a evo i zašto.
Amerikanac je u protekloj deceniji upumpao u klub 70 miliona evra, od kojih je 96 odsto potrošeno na pokrivanje operativnih gubitaka. Dakle, vodi se računa o bogatstvu vlasnika, ali šta je tu novo? Važno je da je Berilson prisutan, velikodušan i ambiciozan, bez želje da ugrozi finansijsku budućnost kluba.
On i Kavana su takođe posvećeni zajednici u klubu koja pokušava da se otrgne od stereotipa koji ga prate. Malo posle kupovine kluba, Berilson je imenovao i izabrao u bord direktora predstavnika iz redova Kluba navijača Milvola. Njihova teorija je da samo držanje zajedno svih navijača može da ga odvede na viši nivo.
I to daje rezultate. Milvol ima otprilike 18. platni budžet u Čempionšipu, a peti je na tabeli. U proteklih deset godina potrošili su jedva 15 miliona evra na pojačanja. U diviziji u kojoj većina klubova živi od čuvenih „uplata iz padobrana“ jer su igrali u Premijer ligi, klubovi kao Milvol i Luton u vrhu tabele su izuzetak i unikat.
Njihovi kritičari najviše ih napadaju zbog stila fudbala koji igraju, koji je zaista pragmatičan, ponekad i negledljiv, ali to nije ni u top 10 najvećih problema fudbala u engleskoj Drugoj ligi. U suštini, pomirite se sa tim da neko igra onako kako mora.
Neki od Milvolovih transfera bili su iznuđeni: ali je činjenica da je to klub koji je prodao najmanje fudbalera. Džordž Savil, koji je otišao je u Midlzbro 2019, da bi kasnije bio vraćen u London za trećinu obeštećenja, jedini je igrač koji je prodat za šestocifrenu sumu u prošloj deceniji. Razlog? Milvol se fokusirao na iskusne profesionalce koji su jeftini i pri kraju ugovora, kao recimo Džed Valas.
Ali, Milvol je procvetao ove sezone i iz razloga što za razliku od ostalih rivala u diviziji, izabrao stabilnost kao i neophodnost. Ove dve stvari obično idu ruku pod ruku. Geri Rovet je jedini trener u Čempionšipu koji radi od 2020. godine. Milvol je ove sezone drugi tim koji koristi najmanje fudbalera u diviziji. Šestorica od osmorice redovnih startera su u klubu već petu sezonu.
Velika ironija u ovoj sezoni Čempionšipa je da, dok neki vlasnici rasipaju pare na pojačanja u očajničkom pokušaju da se domognu Premijer lige i velikog kolača, komparativna sustabilnost manjih klubova ipak funkcioniše. Luton je, recimo, sličan Milvolu i zaslužuje pohvale. Mark Robins je u Koventriju uradio nešto slično, ali zato Vest Brom i Votford su ti koji treba da se stide rezultata srazmerno investicijama.
Kod Milvola postoje naznaci da je model angažovanja novajlija promenjen i posvećen dugoročnom planiranju. Zijan Fleming, jedini igrač za koga su platili obeštećenje prošlog leta, jedan je od najzanimljivijih napadača u ligi. Tek su mu 24 godine i cena mu konstantno raste.
Flemingov uspon sigurno će dospeti u uši agenata i igrača koji bi mogli da vide Milvol i Den kao atraktivnu destinaciju za fudbalsko usavršavanje. Uostalom, to pokazuje i razvoj igrača iz omladinske akademije ovog kluba poput Tajlera Burija, Bilija Mičela i Romejna Esea.
Na sve ovo dodajmo i podatak da je prosečna poseta na stadionu Milvola najveća u protekle dve decenije otkako je tim u top šest. Klub je kupio i novu zemlju na kojoj će izgraditi moderan trening centar, a plan je i da u dogledno vreme stadion rekonstruišu po svom nahođenju, a ne onih koji bi da ga sruše s početka teksta.
Čempionšip je „liga očajnika“ u kojoj je plasman u Premijer ligu spasenje. Srećom, Milvol je sebe uvek smatrao drugačijim i možda je zato dobio šansu da se ponovo rodi. Ta nova budućnost zaslužena je velikom borbom i možda će baš zato u maju, posle baraža, „Lavovi“ dobiti nezamislivu nagradu - plasman u Premijer ligu.
Niko nas ne voli i baš nas briga“, slogan je ozloglašenih navijača Milvola, zbog kojih, kao što rekosmo na početku teksta, mnogi Englezi ne žele da ih gledaju u Premijer ligi od leta.
Milvol jeste istovremeno i simbol užasne huliganske kulture iz prošlosti, ali i klub koji se sa time nosi na pravi način. Ovaj klub bori se decenijama sa tim nasleđem, ali i odoleva pred naletima sve češće korporativizacije fudbala. Pokušava da postane porodični klub, zato su i okrenuti ka lokalnoj zajednici.
I možda na kraju i ne postanu premijerligaši. Možda izgube sve utakmice do kraja ove sjajne trke i ispadnu sa pozicije koja im garantuje plasman u plej-of, ali su zaslužili da im odamo priznanje kao klubu koji je najviše pokazao ove sezone. Možda ne igraju prelep fudbal, ali sigurno imaju srce i petlju, što je oduvek bila odlika londonske sirotinje.
*Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala