- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Smanjuju plate svima, beže iz Superlige – hoće li velikan preživeti novi haos?

© AP Photo / Jose BretonKadiz - Barselona
Kadiz - Barselona - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Pratite nas
Barselona je počela da priprema plan kolektivnog smanjenja plata igračima zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi. Pored toga, novi prvak Španije planira da izađe iz projekta Superlige i tako ostavi na cedilu Real Madrid i Juventus u borbi sa UEFA.
Španski mediji podsećaju da Barselona već nekoliko godina ima ogromnih problema, pošto mora da ispoštuje finansijski fer-plej La Lige.
Katalonski klub planira da renovira stadion „Kamp Nou“ zbog čega će kapacitet biti smanjen na samo 44.000 mesta. U tom slučaju očekuje se i veliki pad prihoda od ulaznica.
Čelnici Barselone moraju da pronađu način da uštede novac, a jedno od potencijalnih rešenja je i kolektivno smanjenje plata fudbalerima.

„Ova ideja se nije svidela nekim igračima, koji su u Barselonu stigli prošlog leta. Iz njihove okoline čuju se glasovi da ne vide smisla u smanjivanju plata. Smatraju da su prilikom potpisivanja ugovora već pristali na određene uslove, pošto su bili svesni teške finansijske situacije u kojoj se klub nalazi“, otkrio je novinar Toni Huanmarti, koji pomno prati dešavanja u katalonskom klubu.

On nije pomenuo nijedno ime, ali u Barselonu su prošle godine stigli: Robert Levandovski, Rafinja, Frenk Kesi, Pablo Tore, Andreas Kristensen, Žil Kunde i Markos Alonso i pretpostavlja se da su to igrači koji se protive smanjenju plata.
„Mundo deportivo“ navodi da čelnici Barselone rade na planu oporavka, koji će biti uskoro predstavljen rukovodstvu La Lige.
Barselona se nalazi pred osvajanjem titule u Primeri, pošto devet kola pre kraja ima 11 bodova više od drugoplasiranog Reala. U međuvremenu, ispala je iz Lige šampiona, Lige Evrope i Kupa kralja.
© AP Photo / Joan MonfortĐoan Laporta
Đoan Laporta - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023

Zbogom, Superligo

Ali to nije sve. Radio „Kadena ser“ javlja da će predsednik Barselone Đoan Laporta objavti uskoro da katalonski klub odustaje od fudbalske Superlige.
„Laporta će objaviti da Barselone odustaje od Superlige. Barselona se odlučila na ovaj korak, pošto je ogorčena postupcima čelnika Reala tokom afere koja potresa katalonski klub. Čelnici Barselone tvrde da ne mogu da budu u istom takmičenju sa partnerom, koji pokreće tužbe protiv njih“, navodi poznata radio stanica.
Barselona je pod lupom otkako je objavljeno da je godinama plaćala milione dolara kompaniji koja je pripadala potpredsedniku sudijskog fudbalskog komiteta Hozeu Mariji Enrikesu Negreiri za pisane i video izveštaje procene sudija pre utakmica. Isplate su navodno izvršene između 2001. i 2018. godine.
Pedri, Barselona - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
SPORT
Skandal drma Primeru, Barseloni preti izbacivanje iz lige – predsednik kaže: „Ništa nije slučajno“
Najbogatiji klubovi Evrope pokušali su 2021. godine da formiraju Superligu, odvojenu od UEFA, ali je projekat propao za manje od 48 sati nakon negodovanja navijača, Vlada i igrača koji su naterali Mančester junajted, Liverpul, Mančester siti, Čelsi, Totenhem, Arsenal, Milan, Inter i Atletiko da se povuku.
Ovu ideju ostali su da zagovaraju do danas Real, Barselona i Juventus.
Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
SPORT
Drugi pokušaj „ubistva“ Lige šampiona
*Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala