- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Drugi pokušaj „ubistva“ Lige šampiona

© AP Photo / Emrah GurelLiga šampiona
Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Pokretači Superlige Evrope kreću u novi napad. Žele da pokušaju još jednom sa novim projektom koji je pukao pre dve godine, a namera im je da organizuju višedivizijsko takmičenje sa 60 do 80 timova, bez stalnih učesnika, koji bi igrali minimum 14 utakmica po sezoni.
Ova objava stigla je do nekoliko evropskih medija preko madridske kompanije A22, koju je osnovala Superliga, a podudara se sa novom ofanzivom koju su pokrenula tri preostala pobunjenika - Real Madrid, Barselona i Juventus - koji nastavljaju borbu protiv UEFA.
A22 tvrdi da je novi projekat rezultat detaljnih razgovora sa klubovima širom Evrope koji imaju finansijske probleme. U proteklih nekoliko meseci, A22 i ESL fokusirali su napade na bogatstvo Premijer lige, dominaciju engleskih klubova na transfer tržištu i efekat koji engleska liga ima na ostale evropske koje nemaju tako unosne TV ugovore.
Nema još detalja kako bi to novo takmičenje sa 60-80 klubova izgledalo ili kako bi se u njega ulazilo ili izlazilo. Originalna Superliga Evrope koja je osnovana u aprilu 2021. garantovala je stalno učešće osnivačima iz Premijer lige: dva Mančestera, Liverpul, Čelsi, Arsenal i Totenhem.
Format novog predloga Superlige se trenutno drži u tajnosti od strane Reala, Barselone i Juventusa, ali već sada postoje sumnje u to kako će uopšte funkiocnisati i da li će imati prostora da legalno postoji. A22, kao i glavni zagovornik predsednik Reala Florentino Perez, tvrdili su ranije da će Superliga omogućiti zaradu za klubove koji ne učestvuju u evropskim takmičenjima.
U svojoj kolumni u nemačkom „Veltu“, izvršni direktor kompanije A22 Bernd Rajhart napao je UEFA tvrdnjom da se eklubovi ništa ne pitaju prilikom rukovođenja takmičenjima.

„Klubovi su ti koji se nose sa preduzetničkim rizikom u fudbalu. Ali kada dođe vreme da se donesu strateške i značajne odluke, oni su primorani da stoje sa strane dok drugi odlučuju o njihovoj sudbini. Takođe je klubovima zabranjeno da javno podignu glas protiv sistema koji koristi pretnje sankcijama da bi sprečio postojanje opozicije“, napisao je Rajhart.

Nemac je takođe izneo i tvrdnje oko podrške ženskom fudbalu, domaćim takmičenjima, zdravlju fudbalera i finansijskoj stabilsnosti, kao i uživanju navijača.
Postoje obećanja da će sve ovo biti namireno od strane Superlige, ali nema detalja koliku zaradu će ostvariti da bi to ispunila. U prvom pokušaju 2021, moć je bila koncentrisana u rukama Florentina Pereza, zatim Andree Anjelija bivšeg predsednika Juventusa, kao i suvlasnika Mančester junajteda Džoela Glejzera.
Najmoćniji klubovi Evrope, bez ove pobunjeničke trojke (Real, Barsa, Juve), već su utvrdili novi format Lige šampiona koji startuje od 2024. godine - takozvani „Švajcarski model“ po kome 36 timova igra po deset mečeva u grupnoj fazi umesto dosadašnjih šest. Takođe, UEFA i EKA (koju predvodi predsednik PSŽ-a Naser Al Kelaifi) zajednički kontrolišu zaradu od tri takmičenja koja organizuju - Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija.
Originalana Superliga Evrope doživela je glavni udarac uoči Božića u svom višemesečnom sporu sa UEFA pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu. Predsedavajući Atansios Rantos je tada doneo odluku u korist UEFA monopola nad međunarodnim takmičenjima.
Ova odluka nije obavezujuća, ali se uvažava. Sudija je utvrdio da je evropski Zakon o takmičenju u skladu sa restrikcijama kojima UEFA i FIFA prete da će uvesti svima koji ugroze njihove „legitimne interese“, u ovom slučaju, pokušaju da unište Ligu šampiona.
Zlatan Ibrahimović u zagrljaju saigrača Milana - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
SPORT
Kriza drma, ali je agonija završena – vraća se „stari lav“: I dalje sam Bog!
Viktor Osimen - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SPORT
Nebeski skok od 258 centimetara – pao je Ronaldov čudesni rekord
Mančester junajted - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SPORT
Biće bure na Ostrvu: Amerikanci „dižu sidro“, a iz Katara stiže nepristojna ponuda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala