- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nekako s proleća – kraj zimskog sna i „buđenje“ Realovog kralja

© AP Photo / Manu FernandezDavid Alaba i Karim Benzema – detalj sa meča Real Madrid - PSŽ
David Alaba i Karim Benzema – detalj sa meča Real Madrid - PSŽ - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
Prva asocijacija na pomen Lige šampiona je Real Madrid. Možda je Barselona igrala lepši fudbal pod Mesijem, Ćavijem i Inijestom, možda je Bajern imao jači napadački arsenal, ali Madriđani su bili pobednici. Oni koji su osvajali titule. Učinili su to i prošle godine, rekordni 14. put, a ove ih ka „klempavku“ vodi njihov najbolji igrač Karim Benzema
Preslišan je Čelsi na grandioznom, renoviranom i krcatom „Santijago Bernabeu“ (2:0), a otpisani i sveže penzionisani reprezentativac Francuske postigao je uvodni pogodak u 21. minutu, što je bio njegov 14. u nokaut fazi na prethodnih devet utakmica.
Ubitačni golgeterski instinkt 35-godišnjaka alžirskog porekla, rođenog u Lionu, uvek proradi nekako s proleća. Baš onda kada se priroda budi i kada sve cveta, tako i Benzema počne da teroriše protivničke mreže i golmane.
I, nema tu spasa! Slučajnost? Teško...
Možda mu neko zameri što je „prespavao“ grupnu fazu i nije se upisao u strelce, ali onda „Nekako s proleća“, kao što je naziv čuvenog albuma grupe Crvena jabuka, usledi Benzemina „eksplozija“.
Sa njom dođu i Realove pobede, onda kada je to najteže i najpotrebnije. Osetili su to na sopstvenoj koži grogirani „plavci“ iz Londona, koji su svoju agoniju iz Premijer lige, od odlaska Rusa Romana Abramoviča i dolaska Amerikanca Toda Bolija, preneli i na evropsku pozornicu.
Mnogi su ih unapred optisali, ali... Lopta je okrugla i zna da bude surova, isto kao što i uloga papirnatog favoriza zna i te kako da prevari. Znaju to dobro u Realu, stari je lisac Karlo Ančeloti, koji nije dozvolio svojoj vojsci i krunisanom kralju Karimu Benzemi (osvojio Zlatnu loptu 2022. godine), da se opusti, već je naredio juriš ka Englezima koji je urodio plodom.
Pre Čelsija, stradao je još jedan engleski velikan – Liverpul. Benzema je u Madridu postigao jedini pogodak, dok je pre toga na Enfildu u Realovoj rapsodiji i istorijskom poniženju Redsa – 5:2 na kultnom Enfildu u dva navrata matirao Brazilca Alisona.
Četiri gola u poslednja tri meča elitnog takmičenja jasan su pokazatelj da je ovo vreme rezervisano za Karima Benzemu. Iako je nesumnjivo bilo onih koji su očekivali da bi Liverpul mogao da pomrsi račune kraljevskom klubu i osveti mu se za poraz u prošlogodišnjem finalu, to se nije dogodilo. Real je tada stigao do 14. titule prvaka Starog kontinenta, i ima ih duplo više od prvog pratioca Milana...
Upravo je te prošle godine i sezone krenuo i Benzemin neverovatan niz. I opet je svo to njegovo fudbalsko ludilo i efikasnost usledilo nekako s proleća. Najava je stigla još na zimu prošle godine kada je Pari Sen Žermen u prvom meču osmine finala LŠ slavio na Parku prinčeva kasnim golom Kilijana Mbapea (1:0).
A, onda revanš i het-trik u režiji impresivnog Karima Benzeme. Bio je 9. mart, šanse su bile 50-50 ko će među osam najboljih. Pari Sen Žermen ili Real Madrid. To kao da je naljutilo i inspirisalo Benzemu. Posle uspavanke u prvih 45 minuta i mreža koje su mirovale, usledio je „rafal“ i tri pucnja u metu u rasponu od 61. do 78. minuta.
Mirisalo je na Benzemino proleće. I? Tako je i bilo. Šestog aprila, novi het-trik. Žrtva? Čelsi. Destinacija - London. Epilog – tri gola Benzeme za muk u Londonu (3:1) i, činilo se, revanš kao formalnost.
Ali, bilo je sve samo ne to. Čelsi je pokazao zube i šokirao je Madrid vođstvom 3:0, ali su Rodrigo, i naravno Benzema, kasnim golom u 96. minutu postavili stvari na svoje mesto.
Bivši reprezentativac Francuske produžio je golgeterski niz s proleća. Priroda se budila, a Benzema nezaustavljivo zabijao. Nova dva gola protiv Mančester sitija na Etihadu u polufinalu u prvom meču, a onda jedan u revanšu, koji je nokautirao „građane“ i odveo Real u veliko finale.
Benzema tamo nije pogodio, svetla reflektora u velikom finalu na stadionu Francuska u Parizu bila su uprta ka Brazilcu Vinisijusu Žunioru, ali je jasno da Madriđani ne bi ni stigli dotle da nije bilo Karima Benzeme.
I sada je ista priča. Nekako s proleća, sve se poklapa da Benzema pogađa, Real gazi i velika je verovatnoća da ćemo imati „deža vi" i reprizu prošlogodišnjeg polufinala s Mančester sitijem kada je fudbal demonstrirao zbog čega je najveći od svih sportova.
Teško da će fudbalski fanatik i jedan od najboljih tenera u istoriji fudbalske igre Pep Gvardiola dozvoliti da mu se ponovi šok iz prošle godine, kada je Real u sudijskoj nadoknadi uspeo da se vrati iz mrtvih i eliminiše Siti.
Ali, Pep mora da bude svestan činjenice da je Realov kralj završio „zimski san“ i da je usledilo njegovo čuveno „buđenje“ nekako s proleća. To nesumnjivo potvrđuje onih 14 golova na poslednjih devet utakmica u nokaut fazi.
Pa, nek se neko usudi da otpiše Real na putu ka 15. tituli prvaka Evrope.
Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
SPORT
Da li će 100.000.000 evra i Ronaldo „slomiti“ Posebnog
FSS - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
SPORT
Srbija hvata korak sa Evropom – „fudbalske lepotice“ niču u još četiri grada
Karim Benzema - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
SPORT
Čelsi se igrao „Pepove Barselone“ pa izgubio od Reala – Milanu italijanski derbi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala