- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Haos u Atini – zapaljena izraelska zastava, oglasio se Hapoel: „Teroristički napad“

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarka
Košarka - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Scene koje nemaju veze sa sportom i nije im mesto na košarkaškim borilištima viđene su u Atini na drugom meču četvrtfinala FIBA Lige šampiona između AEK-a i Hapoel Jerusalima koji vodi Aleksandar Džikić. Domaći navijači palili su izraelsku zastavu, kamenovali su pristalice Hapoela, što je tim iz Jerusalima okarakterisao kao teroristički napad.
Skandal u Atini na košarkaškom meču i sva je sreća da niko nije nastradao. Još pre meča nije slutilo na dobro jer su najvatrenije pristalice AEK-a okupirale dvoranu u kojoj je nekako, do kraja, odigran revanš meč četvrtfinala Lige šampiona koji je pripao domaćinu 94:78, pa će treći meč biti odigran u Jerusalimu 18. aprila.
Jezive scene viđene su u atinskoj dvorani, gde je već na startu susreta zapaljena izraelska zastava, a provokacija je nastavljena isticanjem zastave Palestine, dok su navijači Hapoela pretrpeli i gađanje kamenjem veličine pesnice, što su kasnije pokazali na društvenim mrežama uz brojne fotografije i video-snimke, kao dokaz torture koju su pretrpeli u Grčkoj. Gosti su na to odgovorili bakljama.
Kada je zapaljena zastava meč je na kratko prekinut, ali je kasnije nastavljen. Prema pisanju izraelskih medija, Hapoel je zahtevao od policije da se umeša i da pokuša da spreči da se haos razvije u totalno bezumlje s potencijalnim katastrofalnim posledicama, ali je policija poručila da je previše opasno.
Hapoel se oglasio saopštenjem u kojem je poručio da su njegovi navijači preživeli svojevrsni teroristički napad.
„Dragi navijači, dešavanja u Atini su ništa manje od terorističkog napada na izraelske navijača koji su došli da podrže svoje tim što godinama i rade. Proverili smo sve opcije na poluvremenu šta možemo da uradimo. I evakuacija navijača Hapoela bila je opcija koja je momentalno odbijena, pošto su grčki navijači opkolili dvoranu, te je postojala bojazan da bi mogli da budu napadnuti čim izađu iz dvorane. Prekid utakmice mogao je da ima ozbiljne posledice, na šta je menadžment našeg tima upozorio, pa je obaveštena policija i obezbeđenje, a taj haos je mogao da dovede do još goreg scenarija koji bi potencijalno ugrozio ljudske živote. Zbog bezbednosti naših navijača smo odlučili da nastavimo utakmicu uz obećanje policije da se drugi nasilni napad neće dogoditi, a ukoliko ga bude da će dvorana biti ispražnjena. Hapoel je zahvalan svakom navijaču koji je došao da bodri svoj tim uprkos teškim okolnostima i traumatičnom iskustvu“, navedeno je u saopštenju kluba iz Jerusalima.
Srpski stručnjak, inače bivši trener Partizana Aleksandar Džikić i njegov Hapoel koji su preživeli izuzetnu neprijatnost u Atini, ugostiće AEK u majstorici za pet dana u Jerusalimu, te će pokušati da se domognu Fajnal-fora Lige šampiona.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
SPORT
Jokić i Denver ne znaju rivala, ali znaju kad kreću po prsten – čeka se „srpski jednorog“
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
SPORT
Argumenata nema, ali – sada je jasno zašto Amerika minira Jokića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala