- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Argumenata nema, ali – sada je jasno zašto Amerika minira Jokića

© AP Photo / Seth WenigNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Nikola Jokić, dvostruki najbolji košarkaš sveta, već mesecima unazad tema je diskusije u američkoj javnosti zbog činjenice da je igrama na terenu zaslužio i treću takvu nagradu, ali je kampanja protiv njega neverovatna, uprkos jasnim statističkim parametrima.
Jokić u odnosu na konkurenciju dominira u sledećim aspektima – odigrao je najviše minuta (2.323), podelio najviše asistencija na 75 poseda (10,7), uz najbolje procente šuta za dva (67,5%) i tri poena (38,3%), predvodnik je i u kategoriji koja određuje efikasnost igrača na osnovu uzetih šuteva – sa 70,1 procentom, nadapačkom rejtingu (124,2), neto rejtingu – rezultat napadačkog rejtinga umanjen za defanzivni – sa 12,6...
U elementima napredne statistike Jokić je neprikosnoven u svim parametrima, od algoritma koji određuje broj poena kojim igrač doprinosi u timskom napadu i odbrani na 100 poseda – sa 14,1, procenjenom +/- (7,9), procenjenom +/- u pobedama (17,0), ukupnom doprinosu igrača kada je na parketu (BPM – 13,0) i uključenim elementima uticaja na rezultat izmeren na 100 poseda – sa 7,48.
Janis Adetokumbo je lider u procentu trijumfa kada igra (74,6 odsto – 47/16), u čemu Jokić ima drugi najbolji učinak sa 69,6 odsto (48-21), dok je Grk najbolji i u broju skokova na 75 poseda (13,1) – Jokić opet drugi sa 12,9 – i defanzivnom rejtingu (109,2) – Jokić treći sa 111,6.
Džoel Embid može da se pohvali da je ispred konkurencije u broju poena na 75 poseda (35,6) i nema dileme da će biti drugu godinu zaredom najbolji strelac NBA lige, te procentu slobodnih bacanja (85,7%).
Objavljeni su i rezultati naprednog rangiranja kandidata za MVP bazirani na algoritmu koji se koristi kroz godine, a u poslednjih pet godina uvek je precizno najavljivao ko će biti MVP.
Za ovu godinu to je Nikola Jokić sa 57,4 odsto šansi da se to desi, Džoel Embid je drugi sa 15,1 procentom, a Janis Adetokumbo treći sa 9,2 odsto.
Ipak, debata o MVP priznanju izgleda ne priznaje statistiku, što je ogolio Jokićev nekadašnji saigrač Demarkus Kazins.
Nedeljama unazad razni analitičari raspredaju priče o tome da li Jokić zaslužuje MVP priznanje po treći put, a Kazins je svojim izjavama i objasnio o čemu se tu tačno radi.
Kazins je prošle godine bio saigrač Jokića u Denveru i sva očekivanja su išla ka tome da će stati u odbranu nekadašnjeg klupskog druga, ali je umesto toga on ogolio osnove kampanje protiv Somborca.
„Ne sviđa mi se da bude trostruki uzastopni MVP. Jer onda on postaje konkurent za najboljeg igrača koji je ikada dodirnuo loptu. Mislim da svi možemo da se složimo da on to nije. Ne kažem da on to neće biti i da neće postati kroz karijeru. Međutim sada, nisam u redu sa time da o tome pričamo. Nije osvojio ništa, nije bio u finalu. Ima mnogo stvari u igri“, rekao je Kazins.
On je gostovao u emisiji nekadašnjeg NBA igrača Kevina Garneta koji je u čudu slušao argumente.
„Sa tri uzastopne MVP titule on postaje možda najbolji centar ikada. Da li je bolji od Šakila, Olajdžuvona, Dankana, Čemberlena… To je teška priča zbog onoga što su ovi momci uradili. Vidimo kako su se njihove karijere razvile. Kako možemo da sedimo i pričamo da je Jokić najbolji centar ikada ili najbolji igrač ikada sa tri MVP nagrade uzastopne“, istakao je Kazins.
Dakle, poenta svega je da Jokiću ne treba dati treće uzastopno MVP priznanje da se ne bi „poremetila tradicija“, koju je srpski košarkaš već toliko puta nadmašio u prethodnim sezonama, ali mu se to, izgleda, neće praštati.
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala