- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ispraćanje „Faraona“ u legendu i zaljubljivanje uprkos razočaranju

© AFP 2023 / Nick PottsErling Holand
Erling Holand - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Čudesna noć je iza Mančester sitija u kojoj su demonstrirali silu protiv Bajern Minhena (3:0) u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona. Istoriju je ispisao Erling Holand, koji je stigao do 45. gola u sezoni i tako postao rekorder u Engleskoj po broju pogodaka u jednoj sezoni, poslavši u zaborav Moa Salaha i Ruda van Nistelroja.
Ne postoje granice za čudo iz norveške i nemilosrdnog fudbalskog ubicu – Erlinga Holanda!
Teror i golgeterski niz nastavljen je protiv, verovatno najvećeg i najtežeg rivala, na putu do „ušatog pehara“ koji na Etihadu godinama iznova i iznova sanjaju.
Plesali su „građani“ po notama omalenog fudbalskog dirigenta Bernarda Silve protiv Bavaraca, imali sigurnih 2:0. Konačnih 3:0 u 76. minutu postavio Holand, rutinskim smeštanjem lopte iza leđa, mora se priznati, odličnog Jana Zomera, kog da nije bilo, Bajern bi kući otišao bar sa pet, šest, ako ne i sedam golova u mreži...
Sitijeva „duga devetka" ima do kraja sezone da odigra dvocifren broj mečeva, pa je potpuno jasno i krajnje očekivano da „podeblja“ impresivnu brojku od 45 pogodaka, čim je već postao najefikasniji fudbaler nekog premijerligaša u jednoj takmičarskoj godini.
Dosadašnji rekord bio je u zajedničkom vlasništvu Liverpulovog „Faraona“ Moa Salaha, koji je u sezoni 2017/18, izjednačio rekord koji je pre ravno 20 godina postavio legendarni napadač Mančester junajteda Rud van Nisteleroj.
Obojici je za to bilo potrebno 52 utakmice, dok je Holand znatno brže to učinio, što potvrđuje suv statistički podatak u vidu 39 odigranih utakmica.
To je samo jedan u nizu rekorda koje je slomio, i koje će (tek) slomiti bivši napadač Borusije Dortmund koji nemilosrdno teroriše protivničke mreže i golmane u nebesko-plavom dresu.
Na prvih pet gostujućih utakmica sa Sitijem čak deset puta je pogađao. Postao je i prvi fudbaler kom je pošlo za nogom da na četiri gostujuća susreta , sva četiri puta bude strelac. Uspeo je Holand na tri vezana meča da ostvari het-trik, a posebno je impresivno to što je već u debitantskoj sezoni na Etihadu postao najbolji strelac kluba u jednoj sezoni.
Da sve bude još fascinantnije, Holand je rekord Tomija Džonsona iz daleke 1929. godine, srušio u martu mesecu, kada je stigao do 39. gola!
Upoznalo je Ostrvo svu fudbalsku hladnokrvnost i surovost Erlinga Holanda, koji je postao najbolji debitant po broju golova u sezoni. Nadmašio je prethodni najbolji rezultat koji je bio u vlasništvu Kevina Filipsa (30 golova).
Pred Holandom (30 golova) sada je da nadmaši Endija Kola i Alana Širera koji su pogađali po 34 puta.
A, dok je ubojiti Norvežanin ispisao istoriju i nastavlja da pomera granice koje su izuzetno visoko, Tomas Tuhel čiji tim je poput Titanika doživeo brodolom na Ostrvu, poručio je da se zaljubio.
„Trebalo je da postignemo barem gol na Etihadu. Bili smo kažnjeni u fazama utakmice u kojima smo bili bolji tim. Brutalno smo bili kažnjeni. Mislim da je naš učinak bio veoma dobar do rezultata 2:0. Ne želim da potcenim rezultat, ali stajali smo veoma dobro do 70. minuta. Zaslužili smo da postignemo bar jedan gol, a primili smo jedan ili dva više nego što je trebalo. Mojim igračima falilo je samopouzdanje. Rezultat je gorak, ali sam se ja danas zaljubio u svoj tim. Možda će čudno zvučati, ali bilo je veoma uzbudljivo“, poručio je Nemac koji je sa Čelsijem pre dve sezone savladao upravo Siti i Gvardiolu u finalu Lige šampiona.
Kada je revanš u pitanju, jasno je da Tuhel i Bajern neće s belom zastavom dočekati Siti.

„Fudbal je fudbal. Meč u Nemačkoj je meč u Nemačkoj. Jasno je da nas čeka težak zadatak i da svašta može da se dogodi. Neće biti gotovo dok ne budemo pod tušem“, rekao je Tuhel.

S druge strane, njegov kolega Pep Gvardiola nije krio zadovoljstvo zbog rezultata, ali je poručio da je pretrpeo neverovatnu količinu stresa.
„Emotivno sam uništen. Ostario sam još 10 godina. Bila je ovo izuzetno zahtevna utakmica i nije bilo prijatno. Moram da se opustim, igrači će imati slobodan dan, pa se okrećemo Lesteru“, zaključio je Pep.
Iako je ovo samo prvi od dva čina u sudaru Sitija i Bajerna, teško je poverovati da će grogirani Bajern uspeti da se oporavi od šoka i da će moći da nokautira engleskog predstavnika.
Ali, kao što reče Tuhel, fudbal je fudbal, a Nemci su Nemci. Odbrojavanje je počelo...
Mančester siti - Bajern - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
SPORT
Bajern razbijen u paramparčad, Inter ugasio svetlo u Lisabonu
Navijači Partizana proslavljaju pogodak - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
SPORT
Žestoki incidenti na Banovom brdu – prekinut meč Čukaričkog i Partizana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala