- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Piksijev orkestar“ ponovo svira i stigla je nagrada

© AP Photo / Fredrik VarfjellMiloš Veljković, Dušan Vlahović i Ivan Ilić
Miloš Veljković, Dušan Vlahović i Ivan Ilić - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Tri gola Dušana Vlahovića za dve sigurne pobede Srbije na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj, obezbedile su Orlovima let od četiri pozicije na najnovijoj FIFA rang-listi.
Izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija sa 1.541 bodom trenutno zauzimaju 25. mesto na pomenutoj FIFA listi, dok je aktuelni prvak sveta Argentina i dalje na prvom mestu sa 1.840 bodova, drugo je rezervisano za Francusku, kao viceprvaka sa 1.838 bodova.
Fudbalska reprezentacija Srbije napravila je onaj najvažniji prvi korak i trijumfalno je startovala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, na kom nije bila još od (pre)davne Belgije i Holandije 2000. godine.
Prvo je u Beogradu očitana lekcija, daleko slabijem rivalu - Litvaniji (2:0), u meču u kojem su pogađali kapiten Dušan Tadić, i Dušan Vlahović.
Talentovani napadač Juventusa koji je u Italiji u blagoj krizi kada je u pitanju postizanje golova, pogodio je uz pomoć prečke na Marakani, dok je bio još ubedljiviji u Podgorici.
Na nezgodnom gostovanju Crnoj Gori uspeo je u dva navrata da pronađe put do mreže u drugom poluvremenu, i direktan je krivac za bitan trijumf Orlova (2:0). Vlahović je pokazao da se probudio i da Srbija može da računa na njegov ubilački golgeterski instinkt, u situacijama kada ne ide rekorderu i prvom špicu Srbije Aleksandru Mitroviću.
Mitrović u Engleskoj trenutno proživljava teror zbog direktnog crvenog kartona koji je dobio u meču FA Kupa protiv Mančester junajteda na Old Trafordu. Malo je osam utakmica, pa je FA Engleske najavio žalbu na odluku Regulatorne komisije.
Ali, vratimo se na Srbiju i skok od četiri pozicije na FIFA listi. Nije to najbolji plasman nacionalnog tima. Prošle godine u oktobru, pred početak Mundijala u Kataru, Piksijevi Orlovi bili su na 21. poziciji, ali su totalno podbacili i razočarali naciju rezultatima u na Svetskom prvenstvu.
Poslednje mesto u konkurenciji sa Kamerunom, Švajcarskom i Brazilom, te samo jedan osvojen bod i čak osam primljenih golova na svega tri meča, uticali su da usledi neminovni i potpuno zasluženi pad.
Bolji dani najavljeni su početkom godine Los Anđelesu, gde je Srbija sačinjena od igrača uglavnom iz Superlige i MLS lige, savladala Sjedinjene Američke Države rezultatom 2:1 u prijateljskom meču.
Piksi je zatim konačno odlučio da se izvini naciji za neuspeh u Kataru, posle čega je Srbija upisala dve rutinske i vrlo važne pobede na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, na koje je plasman imperativ.
Kada su rivali Srbije iz kvalifikacione grupe u pitanju i njihov plasman na FIFA rang listi, Mađarska je 33. na svetu, Crna Gora tek 69, dok je Bugarska 76, a Litvanija 146. reprezentacija sveta.
Kao što je pomenuto, na tronu je Argentina, Francuska je preskočila Brazil koji je pao na treće mesto. U Top 10 nalaze se još: Belgija, Engleska, Holandija, Hrvatska, Italija, Portugalija i Španija.
Takođe, ispred Srbije su Japanci, koji su 20. na svetu, slede Peru, Švedska, Poljska i Iran, dok Orlovima u leđa gledaju selekcije Velsa, Južne Koreje, Tunisa...
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Dušan Tadić, Orkun Kokdžu, sukob - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
SPORT
Tadića optužuju za rasizam, Turčin odgovara: „Nisam uvređen, ali...“
Milan Borjan - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
SPORT
Kangva i Katai pogađali za TV špice, Borjan ušao u istoriju Zvezde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala