- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tadića optužuju za rasizam, Turčin odgovara: „Nisam uvređen, ali...“

© Foto: Skrinšot/TviterDušan Tadić, Orkun Kokdžu, sukob
Dušan Tadić, Orkun Kokdžu, sukob - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Pakleno polufinale Kupa Holandije između Fejenorda i Ajaksa na De Kajpu ostaće upamćeno po sukobu dvojice kapitena, Turčina Kokdžua i Srbina Tadića, kao i po krvavoj glavi Dejvija Klasena, koji je pogođen upaljačem sa tribina.
Bilo je samo pitanje kada će se neko obrušiti na kapitena reprezentacije Srbije zbog napada na Kokdžua. Turski mediji i navijači na društvenim mrežama su odmah posle incidenta optužili Dušana za rasizam jer je, navodno, ismevao islam.
Kao argument, potežu detalj kada je tokom sukoba sa Kokdžuom, kapiten Ajaksa gestikulirao prstima ka ustima, aludirajući, navodno, na činjenicu da su nekoliko minuta ranije, Kokdžu i Idrisi, kao muslimani, prekinuli ramazanski post.
Ipak, vezista Fejenorda je posle meča poručio da se ne oseća uvređenim.
Mediji navode da te je Dušan Tadić uvredio, da li je to tačno?“, glasilo je tačno pitanje postavljeno Turčinu na konferenciji za medije posle meča.
„Ne. Nešto je gestikulirao, ali ne znam šta je mislio time. Svakako mi se nije dopalo, videli ste po mojoj reakciji. Ali, ne znam šta je tačno rekao i kakva je to tačno gestikulacija bila“, rekao je kapiten Fejenorda.
Što je najgore u celoj priči, u hajku su se uključili i Holanđani, koji spočitavaju Dušanu Tadiću i neke ranije „kontroverzne“ odluke, poput odbijanja da nosi kapitensku traku duginih boja ili da podrži žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji.
Ono što je činjenica je da se kapiteni dva velika holandska kluba uopšte ne podnose, gotovo podjednako kao i navijači iz Roterdama i Amsterdama.
Sinoćni sukob je samo nastavak neprijateljstva koje je kulminiralo pre nekolio nedelja u velikom derbiju kada je posle pobede Fejenorda u Amsterdamu (3:2), Kokdžu odbio da pruži ruku Tadiću na kraju utakmice.
Dušan Tadić i Orkun Kokdžu - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
SPORT
Tadić se sukobio s Turčinom – pala i krv /video/
Turčin smatra da Tadić i njegovi saigrači nisu iskazali dovoljno humanosti posle velikog zemljotresa u Turskoj i Siriji, kada je stradalo na hiljade ljudi i zato ne želi nikakv odnos sa Srbinom.
U svakom slučaju, jasno je da će posle svih incidenata koji su prethodili polučasovnom prekidu polufinala kupa, biti puno posla i za disciplinske organe Fudbalskog saveza Holandije.
Spomenimo na kraju i da je odmah tokom utakmice holandska policija uhapsila 36-godišnjeg navijača koji je upaljačem sa tribina pogodio vezistu Ajaksa Dejvija Klasena i posekao mu glavu.
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala