- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Put bez povratka: Dvoglava aždaja iz Amerike provocira Kinu – na redu „šou“ predsednice Tajvana

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuDoček predsednice Tajvana Cai Ing-ven ispred hotela u Los Anđelesu.
Doček predsednice Tajvana Cai Ing-ven ispred hotela u Los Anđelesu. - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Pratite nas
Iako je sastanak predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Makartija sa tajvanskom predsednicom Cai Ing-ven tokom njenog boravka u SAD manji „prst u oko“ Kini nego prošlogodišnja poseta Pelosijeve Tajvanu, provokacije SAD prema najopasnijem strateškom protivniku će se nastaviti, smatra politikolog Aleksandar Pavić.
Kineski konzulat u Los Anđelesu zahteva od predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija da se ne sastane sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven tokom njenog boravka u SAD i ne ponavlja „katastrofalne greške iz prošlosti“.

Politički šou predsednice Tajvana

U saopštenju se navodi da bi susret Makartija sa tajvanskom predsednicom „u bilo kom svojstvu“ veoma povredio osećanja kineskog naroda, poslao pogrešan signal „tajvanskim separtističkim snagama“ i uticao na političke odnose Kine i SAD.
Kineski konzulat tvrdi da boravak Cai Ing-ven u SAD nije moguće označiti za „tranzit“ na putu prema zemljama Srednje Amerike i da tajvanska predsednica želi da „priredi politički šou“.
Makarti ignoriše pouke iz grešaka prošlosti, navodi konzulat, aludirajući na posetu tadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, u avgustu prošle godine.
„Ovaj susret ne bi doprineo miru, bezbednosti i stabilnosti u regionu i nije u zajedničkom interesu kineskog i američkog naroda“, zaključuje se u saopštenju.

Predsednica Tajvana u SAD: Nastavak provociranja Kine

Susretom Makartija i Cai Ing-ven Amerikanci su napravili, bez javnog priznavanja, mali ustupak Kinezima u smislu da Makarti nije, za razliku od Nensi Pelosi, otišao na Tajvan nego se sastao na tlu SAD, kaže za Sputnjik politikolog Aleksandar Pavić.
Kineski predsednik Si Điping - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SVET
Si Đinping: Kina mora da se suprotstavi mešanju spoljnih sila po pitanju Tajvana
Naravno, Kina formalno mora da uloži protest, ali je susret Makartija i Cai Ing-ven malo manja provokacija nego poseta Nensi Pelosi ili bilo koje američke delegacije Tajvanu, dodaje Pavić.
„Bez obzira na to, američka dvopartijska, da tako kažemo, dvoglava aždaja je rešena da produbi konflikt sa Kinom i oni će nastaviti razne provokacije, čak i u manjem obimu. Neće to stati, jednostavno, oni su krenuli putem bez povratka u smislu da su rešili da je Kina njihov najopasniji strateški protivnik. Može se očekivati još sličnih provokacija, neće tome biti kraja, tako da je ovo čak i dobro, kako je bilo prošle godine sa posetom Nensi Pelosi.“

Bizarno obrazloženje – poseta u „tranzitu“

Obrazloženje da je predsednica Tajvana u „tranzitu“ na putu prema centralnoj Americi je bizarno, smatra Pavić i dodaje da se zbog „tranzita“ sastanak sa Mekartijem ne tretira kao zvanična poseta, što bi bila ogromna provokacija Kine.
„I onda su našli neko solomonsko rešenje, kao eto, ona je u prolazu pa će da vidi svog starog prijatelja Makartija. Ajde da kažemo ovako, svako zadržava svoje pravo da to tumači na način koji je u njegovom interesu. Mogao je da bude i mnogo veći američki prst u oko Kinezima što ipak znači da nisu sad spremni da provociraju Kinu na isti način na koji su bili spremni prošlog leta. Možemo da ulazimo razloge zašto je to tako, ali to je jednostavno činjenica“.
Susret Makartija i predsednice Tajvana poklapa se sa posetom Emanuela Makrona i Ursule fon der Lajen Pekingu, a Pavić kaže da ne zna koja je od dve posete pre najavljena i da li je ta podudarnost slučajna. Međutim, i u Beloj kući su svesni da ne mogu narediti Evropskoj uniji da prekine sve kontakte sa Kinom.

Dobar i loš policajac

EU je uhvaćena između čekića i nakovnja i sama sebi je oduzela stratešku nezavisnost, što je Si Điping istakao pre neki dan kad je rekao da je Kina zainteresovana za saradnju sa EU, ali da se EU mora izboriti za svoju stratešku nezavisnost.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
RUSIJA
Makron po dolasku u Peking: Kina može da odigra važnu ulogu u rešavanju sukoba u Ukrajini
„Ursula fon der Lajen je praktično američki poštar, a sa druge strane, ona ne može baš potpuno da ignoriše realne interese EU koja bez Kineza, kineskog tržišta i proizvoda ne može da opstane ni na koji način. Ona je u funkciji dve stvari – da proba da popravi odnose sa Kinom ali i da napravi pritisak na Kinu da odustane od podrške Rusiji u Ukrajini. To je, naravno, nemoguća misija jer zašto bi Kinezi razgovarali s poštarom kad mogu razgovarati s onim ko ga je poslao. Makron tu pokušava da igra igru balansa i on je dobar policajac, a Ursula fon der Lajen je loš policajac.“
Iako je i Makron suštinski globalista, on ipak pokušava da obezbedi nešto za Francusku kojoj je potrebna Kina, ali će i on tražiti da Kina ne podržava Rusiju, posebno da joj ne šalje oružje.
„Svima na Zapadu glavna preokupacija je Ukrajina i poraz Rusije i ide se na to da se ukrajinski frankeštajnski monstrum održi na bilo koji način“, zaključio je Pavić.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
SVET
Mediji: Sve veća napetost u odnosima Kine i Amerike zbog Tajvana, a Peking i Moskva sve bliži
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala