- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Sve veća napetost u odnosima Kine i Amerike zbog Tajvana, a Peking i Moskva sve bliži

© Flickr / Mark TurnerZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Sve veća napetost u odnosima između Kine i SAD zbog situacije oko Tajvana postala je jedan od faktora koji je zbližio Kinu i Rusiju. Predsednik Kine Si Đinping tokom posete Moskvi namerava da dobije još veću podršku po tom pitanju, piše japanski ekonomski list „Nikei“.

„Si Đinping se tokom svoje posete Rusiji teži da ojača podršku Moskvi po tom pitanju kako bi se suprotstavio pritiscima Vašingtona“, navodi autor članka.

List ističe da je Kina, za razliku od evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država, koje su uvele sankcije protiv Rusije nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, povećala obim bilateralne trgovine u 2022. godini za oko 30 odsto do 190,3 milijardi dolara.

„Kina je kritikovala i nalog koji je izdao Međuarodni sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije. Istog dana Peking je još jednom izneo svoj čvrst stav prema Vašingtonu, objavivši izveštaj Ministarstva inostranih poslova o demokratiji u SAD“, piše list.

Najvećim kineskim ostrvom Tajvanom upravlja njegova administracija od 1949. godine. Zvanični Peking smatra da je ostrvo kineska provincija.
Tenzije u odnosima između Vašingtona i Pekinga su postale izraženije nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu početkom avgusta 2022. godine. Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva.
Si Đinping je doputovao u Moskvu 20. marta. Lideri Kine i Rusije su se sastali u Kremlju na neformalnim pregovorima u ličnom formatu, sastanak je trajao četiri i po sata, a zatim su nastavili dijalog tokom večere.
Kineski predsednik Si Điping - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SVET
Si Đinping: Kina mora da se suprotstavi mešanju spoljnih sila po pitanju Tajvana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala