- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si Đinping: Kina mora da se suprotstavi mešanju spoljnih sila po pitanju Tajvana

© AFP 2023 / FRED DUFOUR Kineski predsednik Si Điping
Kineski predsednik Si Điping - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Kina će se odlučno suprotstaviti mešanju spoljnih sila po pitanju Tajvana i separatističkih aktivnosti koje su usmerene na nezavisnost ostrva, izjavio je na ceremoniji zatvaranja prve sesije Nacionalnog narodnog kongresa Kine 14. saziva, predsednik Kine Si Đinping.

„Neophodno je čvrsto se pridržavati principa 'jedne Kine' i poštovati konsenzus iz 1992. godine, aktivno promovisati miran razvoj odnosa između dve obale Tajvanskog moreuza, odlučno se suprotstavljati intervenciji spoljnih sila i separatističkim aktivnostima usmerenim na 'nezavisnost Tajvana'“, rekao je kineski predsednik.

Prema njegovim rečima, Kina će nastaviti da stalno promoviše proces ponovnog ujedinjenja sa Tajvanom.
Najvećim kineskim ostrvom Tajvanom upravlja njegova administracija od 1949. godine. Zvanični Peking smatra da je ostrvo kineska provincija.
Tenzije u odnosima između Vašingtona i Pekinga su postale izraženije nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu početkom avgusta 2022. godine. Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva.

Modernizacija vojske

Kineski predsednik je pojasnio da vlada zemlje mora da obezbedi modernizaciju Narodnooslobodilačke vojske Kine kako bi zaštitila suverenitet i razvoj zemlje.

„Neophodno je svobuhvatno promovisati modernizaciju nacionalne odbrane i oružanih snaga, pretvoriti Narodnooslobodilačku vojsku Kine u čeličnu stenu kako bi se efikasno zaštitio nacionalni suverenitet, bezbednost i razvoj“, istakao je kineski predsednik.

Otvorena politika

Kineske vlasti nameravaju da čvrsto sprovode politiku otvorenosti nacionalne ekonomije u odnosu na druge zemlje i istovremeno učestvuju u njihovom razvoju, rekao je on i dodao da je neophodno da se koriste globalni resursi i tržišta. Naglasio je da je potrebno da se Kina razvija i istovremeno učestvuje u razvoju drugih zemalja.

„Kina će obezbediti još veću stabilnost i usmeriće još više pozitivne energije za sveopšti mirni razvoj, podvukao je Si i dodao da Peking namerava da stvori prijatnu međunarodnu atmosferu za nacionalni razvoj.

Prva sesija Nacionalnog narodnog kongresa Kine 14. saziva otvorena je 5. marta, u njoj je učestvovalo više od 2,9 hiljada poslanika, koji su za devet dana usvojili dopune zakona o zakonodavnom pravu, odobrili reformu strukture Državnog saveta Kine, glasali za kandidature višeg rukovodstva, direktore ključnih državnih institucija i ministarstava zemlje i dogovorili se o strateškim pitanjima za državni razvoj.
Si Đinping na Kongresu Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
SVET
Treći put na čelu Kine: Sva dostignuća Si Đinpinga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala