- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Treći put na čelu Kine: Sva dostignuća Si Đinpinga

© AP Photo / Mark SchiefelbeinSi Đinping na Kongresu Komunističke partije Kine
Si Đinping na Kongresu Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Si Đinping danas je jednoglasno izabran za predsednika Narodne republike Kine – to mu je treći petogodišnji mandat čime je kineski lider ušao u istoriju zemlje kao jedini čovek kome je to uspelo.
Si Đinping rođen je 1953. godine u provinciji Šensi, a školovao se u Pekingu. Prošao je „radno prevaspitavanje“ u okrugu Jančuan, a diplomirao je na prestižnom Univerzitetu Đinghua.
– U januaru 2020. godine izabran je za guvernera provincije Fuđen. Od 2002. do 2007. godine radio je u jednom od ekonomski najrazvijenijih kineskih regija – provinciji Džeđang.
– U martu 2007. godine imenovan je za sekretara gradskog komiteta Komunističke partije Kine u Šangaju.
– Od marta 2008. godine do marta 2013. godine obavljao je dužnost zamenika predsednika Kine.
– U novembru 2012. godine na prvom plenumu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Si Đinping je imenovan za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.
– Nakon 19. kongresa Komunističke partije Kine koji je održan u novembru 2017. godine, Si Đinping je ponovo izabran za generalnog sekretara Komunističke partije.
– Danas je Si Đinping započeo svoj treći mandat kao predsednik Kine.

Vreme velikih promena i uspeha

Tokom svog predsedavanja, Si Đinping je postigao značajne uspehe u upravljanju zemljom i promovisanju niza međunarodnih inicijativa. Dolaskom Sija na vlast, u Kini je započeo period velikih transformacija i promena statusa zemlje na međunarodnoj sceni.
Era njegovog predsedavanja počela je pokretanjem moćne kampanje protiv korupcije i uspostavljanja reda „na terenu“. Kineski lider se plašio da će zemlja ponoviti sudbinu Sovjetskog Saveza koji se, po njegovom mišljenju, raspao u velikoj meri zbog moralnog propadanja sovjetskog partijskog sistema i njegovog udaljavanja od revolucionarnih ideala.
U protekloj deceniji pokrenuto je više od pet miliona postupaka protiv kineskih zvaničnika zbog korupcije.
Približavajući se svom trećem mandatu na vlasti, Si Đinping je detaljno očistio stranačko rukovodstvo i izgradio je oštru vertikalu vlasti koju čine zvaničnici koji su lojalni partijskim idealima.

Koncept „kineskog sna“

Upravo je Si Đinping uveo koncept „kineskog sna“ o velikom preporodu kineske nacije. Koncept podrazumeva preporod i poboljšanje uslova života Kineza koji su stradali tokom kolonijalne politike zapadnih država za vreme Opijumskih ratova. Prema koncepciji, to se može postići samo izgradnjom socijalizma sa kineskim karakteristikama.
Si Đinping jasno je stavio do znanja da preporod velike kineske nacije ne može biti ostvaren bez ujedinjenja sa Tajvanom i da taj problem ne treba ostavljati budućim generacijama. On se 2015. godine sastao sa tadašnjim šefom administracije Tajvana Ma Jingđuom. To je bio prvi sastanak predsednika Kine i lidera ostrva nakon 66 godina.
Peking je više puta isticao da će svim silama nastojati da reši pitanje Tajvana mirnim putem, ali da vojni scenario ujedinjenja nije isključen u slučaju mešanja „stranih sila“ u taj proces.

Reforma Oružanih snaga i ekonomija

Si Đinping je takođe pokrenuo reformu Oružanih snaga zemlje. Odbrambeni budžet zemlje od 2012. godine uvećao se više nego dvostruko i dostigao je 225 milijardi dolara. Iako čini manje od trećine američkog vojnog budžeta, kineski budžet za odbranu je najvišu u azijsko-pacifičkom regionu.
Na čelu sa Sijem Kina je pobedila siromaštvo i uspešno je izašla na kraj sa epidemijom virusa korona.
Centralna Vlada Kine, pod upravom Si Đinpinga, osigurala je red u specijalnom administrativnom regionu Hongkong, prešavši sa „haosa na kontrolu“.
Od trenutka dolaska Sija na vlast, BDP Kine je u proseku godišnje rastao 9,8 odsto.
Takođe je izneo ideju o osnivanju „Ekonomskog pojasa Puta svile“ (transportni, energetski i trgovinski koridor između zemalja Centralne i Južne Azije i Evrope), a predložio je i strategiju „Jedan pojas, jedan put“ (opsežna međunarodna inicijativa Kine koja ima za cilj unapređenje postojećih i pravljenje novih trgovinskih puteva, transportnih i ekonomskih koridora, investicije i pravljenje infrastrukture van Kine).
Za vreme mandata Si Đinpinga odnosi Rusije i Kine dostigli su neviđeno visok nivo.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i Kineski lider Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
RUSIJA
Putin čestitao Siju: Siguran sam da ćemo ojačati saradnju Rusije i Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala