Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Omča oko vrata Srbima - nova združena akcija Prištine, Brisela i Vašingtona

© AP Photo / Visar KryeziuŽena na Kosovu i Metohiji
Žena na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Nova kriza na Kosovu i Metohiji je novi pritisak koji treba do kraja da zategne omču oko vrata Srbije. Ne treba nasedati na provokacije, jer nisu samo Kurtijeve, to su provokacije Brisela i Vašingtona. Ali Srbija se ne da, podseća Zapad da se ne preigra, a on će morati da zauzda Prištinu, jer i Beograd mu geopolitički postaje jednako važan.
Ovo za Sputnjik povodom najnovijih napada na Srbe, obijanja i pljačke kuća, paljenja automobila i hapšenja Srba, kaže diplomata u penziji Vladislav Jovanović i dodaje:
„Cilj je da nas izvuku iz sadašnje principijene pozicije koja je prilično neranjiva, jer smo spremni na razgovore, kooperativni smo, kako Amerikanci kažu, nismo deo problema, nego deo rešenja. Žele preko Kurtija da nas uvuku u problem. Ne treba to da dozvolimo“.
Zbog poslednjih napada i provokacija tokom vikenda sastao se i Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti, ocenjeno je da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji sve teža, zbog neodgovornog ponašanja privremenih prištinskih institucija koje nastavljaju da ruše sve dogovore koji su postignuti.

Srbija ne sme da dopusti da padne na provokacije

Jovanović pre svega skreće pažnju na činjenicu da sve što se dešava na jugu Srbije, odnosno provokativno ponašanje Prištine, nije stvar odvojena od politike Zapada prema nama.
„Ko god da je predsednik tamo, samo je postavljen da odigra ulogu agenta provokatora, da nas izaziva, da stvara klizave, potencijalno opasne situacije, kako bi smo izleteli iz naših sadašnjih sigurnih pozicija u odbrani naših interesa. A onda da nas, kako se to tehnički kaže, hvataju na proceduri, da nas okrive za ugrožavanje mira i bezbednosti time što bi smo bili izazvani da pružimo zaštitu našim ljudima. To je strategija koja je deo strategije pritiska Brisela i Vašingtona, ne samo da se prilagodimo njihovim širim geopolitičkimi interesima, nego i da iscrpe naše čekanje, da bi oni mogli nešto da promene“, kaže Jovanović.
Cilj te promene, dodaje, je da Srbija brže korača u pravcu prihvatanja konačnog statusa za Kosovo, a to bi značilo da je ono druga, nezavisna zemlja s kojom moramo da normalizujemo odnose i da je pustimo da ide u Ujedinjene nacije.
„Sve ovo drugo je pomalo sklanjanje od očigledne istine da se Zapadu žuri, da ne mogu više da čekaju sa našim odugovlačenjem u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije i da hoće što pre da zatvore taj, za njih vrlo neugodan problem na Balkanu, koji smeta u širem postavljanju prema Rusiji i Kini. Tu treba da se oslone na međunarodno pravo, a ono je pogaženo pre svega od njih, i to i im smeta. To je žulj u cipeli koje oni žele da mi izbacimo, da ih oslobodim toga“.
Uz to što ima principijelan stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, Srbija ima i dobru zaleđinu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pa smo Jovanovića pitali da li je na delu i neka vrsta frustracije Prištine, odnosno da li stvari mogu izmaći kontroli, a incidenti i hapšenja eskalirati.
© Foto : Kosovo onlajn/skrinšotDirektor Kancelarije za KiM posetio Miljana Delevića koji je ranjen na Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM posetio Miljana Delevića koji je ranjen na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Direktor Kancelarije za KiM posetio Miljana Delevića koji je ranjen na Kosovu

Kurti može sve, ali bez efekta

Jovanović kaže da su za to male šanse, jer Priština nije bilo kakav samostalni faktor na Balkanu, ona je, kaže, samo novo stanje na Balkanu, proizvedeno agresijom, koje bi trebalo po ubrzanom postupku da se okonča našim priznavanjem i ulaskom takozvanog Kosova u UN.
„To je glavni interes, glavna magistrala, sve drugo su sporedni putevi, a sigurno da pojedinci u Prištini, oni koji su bili, i oni koji su sada na čelu te vlade, imaju neka svoja veća i brža očekivanja. Imaju i razloge da zamere svojim sponzorima na Zapadu da jer im baš ne izlaze u susret, da je sve presporo. Svega tu ima, ali to je nevažno u generalnoj strategiji onih koji su generalni gospodari situacije na takozvanom Zapadnom Balkanu. Može Kurti da bude frustiran, može da pokuša da komplikuje politiku Zapada, sve on to može, ali to ne može da proizvede efekat. U suštini, on je ipak i nesvesno samo poslušno sredstvo“, kaže Jovanović.

Zapad se plaši da zbog Kosova ne izgubi Srbiju

Nova kriza koju generiše Priština dešava se pred nastavak pregovora dve strane u utorak Briselu. Sagovornik Sputnjika kaže da se Beograd do sada dobro drži svoje agende. Da se i prilično mudro uzdržavao da ne naseda na provokacije, ali da je jednako važno, što je uporedo i stavljao do znanja, da neće biti miran pred novim pokušajem etnocida prema Srbima. To je, kaže, izuzetno važna poruka.

„To je jedan podsetnik za Zapad da se ne preigra, jer može da sa tom prljavom vodom da izgubi i dete. Zapadu je stalo da zbog Kosova ne izgubi Srbiju, on hoće da ima kompletnu kontrolu nad Balkanom. Zato je Srbija, kao faktor koji je u stalnom jačanju, prilična smetnja. Više ne mogu direktno da podržavaju Prištinu, nego moraju da vode računa da nas ne otuđe. To je ono što je novije u opštem razvoju. Srbija je u odnosu na okolinu, svoje okruženje, njima izmakla u svom ukupnom napretku. Zapadu nije svejedno da takvu jednu značajnu činjenicu na Balkanu ispusti, izgubi iz svoje geopolitičke optike“, kaže Jovanović.

On dodaje da će upravo zbog ove činjenice, Zapad i njegovi poslušnici morati da se suzdržavaju.
„Moraće da na neki način ograničavaju Prištinu, jer sve što se dešava je dugoročna taktička igra, iako se njima žuri“, zaključuje Jovanović.
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
SRBIJA
Pred pregovore u Briselu: Beograd ostaje dosledan – nema drugih tema osim formiranja ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala