Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pred pregovore u Briselu: Beograd ostaje dosledan – nema drugih tema osim formiranja ZSO

© Foto : Sputnjiku ustupila kancelarija za KiMGračanica bilbord
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
Pratite nas
Jedino o čemu može da se razgovara u Briselu na sastanku beogradskog i prištinskog pregovarača 4. aprila jeste implementacija Zajednice srpskih opština iz Briselskog sporazuma, jer bez toga nema daljeg razgovora, saglasni su sagovornici Sputnjika.
Naredne nedelje u Briselu sastaće se, kako je najavio portparol Everopske komisije Peter Stano, glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi.

Jedina tema sastanka je ZSO

Prema Stanovim rečima, Bisljimi iz Prištine i Petković iz Beograda dolaze na poziv specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka kako bi „izneli sve što je dogovoreno u Ohridu i počeli sledeće korake ka implementaciji".
Sagovornici Sputnjika Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, i profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, uvereni su da će tema ovog sastanaka biti razgovor o implementaciji Zajednice srpskih opština, bez čijeg formiranja, kako ističu, nema daljeg dijaloga.
„Jedna od ključnih stvari jeste implementacija prethodno postignutih sporazuma, odnosno, sporazuma iz 2013/15. godine, gde je glavno formiranje ZSO i sporazum koji je po tom pitanju usvojio parlament u Prištini. Prema tome, nije pitanje da li će tema biti implementacija ZSO jer to je Priština prihvatila da sprovede i sporazumom iz Ohrida,“ kaže Anđelković.

Kurti već krenuo u rikverc

Anđelović ističe da tema ovog sastanka može biti samo operativno sprovođenje plana iz Ohrida a pošto je ZSO i Briselski sporazum deo tog plana, nema drugih tema, osim ako Priština opet ne izmisli nešto novo, s obzirom na izjavu Aljbina Kurtija.
„Kurti je u utorak opet ponovio da nigde u Ohridskom sporazumu ne piše ZSO nego samouprava, ali u istom tom sporazumu piše i obaveza implementacije prethodno postignutih sporazuma, u šta spada i Briselski sporazum, samom tim i ZSO koja iz njega proističe kao međunarodna obaveza koju je Priština potpisala i preuzela,“ naglašava Anđelković.
Stevica Deđanski predstojeći susret dva pregovarača vidi kao nastavak razgovora koji su započeti u Briselu i na Ohridu, samo na nižem nivou, zato što, kako kaže, treba doći i do nekih operativnih stvari da bi neki razgovor na višem nivou ubuduće imao smisla.
„Mislim da je razgovor na ovom nivou zaista neki nivo koji može da doprinese da dođe i do neke konkretizacije. E sada kakva će ona biti… Ali verujem da će biti reči o onome što je dogovoreno uz uvažavanja interesa obe strane. Siguran sam da će se na tom sastanku jasno zastupati naše politika koja je svima opštepoznata a to je da prvo mora da se formira ZSO da bi mogli da se nastave razgovori u pravcu nekih drugih dogovora. Dakle, bez rasprave na temu ZSO nema daljih pregovora,“ izričit je naš sagovornik.
Susret Petkovića i Bisljimija, glavnih pregovarača Beograda i Prištine, prvi je susret dve strane nakon sastanka u Ohridu, gde su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarali o aneksu za implementaciju evropskog predloga.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
SRBIJA
„Kurti želi da izazove haos i novu krizu“
Severna Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
SRBIJA
Srpska lista: Priština da oslobodi Srbina ili sledi ustanak za zaustavljanje Kurtijeve represije
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
SRBIJA
Petković: U Briselu o konkretnim koracima uz poštovanje naših crvenih linija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala