Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova strategija Zapada na Balkanu: Kažu Srbija - a misle Rusija

© Sputnik / Ruslan KrivobokSrpski marš u Moskvi
Srpski marš u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Izrazito naglašavanje Srbije koje su naše crvene linije kada je Kosovo i Metohija u pitanju i neuvođenje sankcija Rusiji, sasvim sigurno su dve stvari koje Zapad jako nerviraju i zbog toga on ali i njihovi sateliti u regionu pokušavaju da svet ubede da je "Srbija kopija Rusije“ kako bi je, ako zatreba, lakše izolovali.
Ovako bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović komentarišue činjenicu da na adresu srpskih lidera Aleksandra Vučića i Milorada Dodika u poslednje vreme stižu sve otvorenije „prozivke“ i poređenja s ruskim liderom Vladimirom Putinom.
U tom tonu Vučiću iz Prištine poručuju da je „spreman“ za međunarodni sud, mada nije jasno zbog čega, a zabranjuju mu i ulazak na Kosovo i Metohiju, iako na to nemaju prava.

Drugi vid sankcija

S druge strane Drine, politiku Milorada Dodika naziva autoritarnom i "na Putinovom putu" lično državni sekretar Amerike Entoni Blinken, aludirajući da je samim tim po njihovim merilima opasna. Ako u sve ovo umešamo novi kvartet - Makedonije, Albanije, Crne Gore i tzv. Kosova - kao novi regionalnu inicijativu koja deluje kao pokušaj da se ostavi prostor da po potrebi posluži za indirektnu izolaciju Srbije, na um pada pomisao da Zapad možda sprema novu strategiju da i srpske lidere pokuša da izoluje po uzoru kako je urađeno, doduše neuspešno, sa Vladimirom Putinom.
Na pitanje da li je to ono što Zapad pokušava na Balkanu diplomata Vladislav Jovanović, bivši ambasador SRJ u Ujedinjenim nacijama, kaže da odgovor ima više opcija, a svi se svode, ako ne na pokušaj izolacije, ono svakako na neku vrsta pritiska. Kako kaže, prva opcija koja može da negativno utiče na nas jeste objedinjavanja pomenutog kvarteta, druga je da se Srbija stavi u neprijatnu situaciju zbog Republike Srpske, dok bi treća bila vezana za pregovore u Briselu. A opet, cilj svega je posredno Rusija i potkopavanje njenog uticaja u regionu.
„Aljbin Kurti nije samostalan političar, već je on instrument Zapada koji ima za zadatak da nas stalno provocira, kao i svi svi tamošnji političari. Dakle, on ima ulogu agenta provokatora koji treba da nas neprekidno izaziva i da nas navede na neki ishitren potez, kako bi to koristili za ubrzanje naše predaje i prihvatanja svršenog čina koji je Amerika uradila sa Kosovom,“ smatra Jovanović.
S druge strane imamo, dodaje naš sagovornik, i Albaniju, Crnu Gori, Severnu Makedoniju i tzv. Kosovo u novoj inicijativi bez Srbije i Srba, koje oponašaju Otvoreni Balkan.
„To je novi način da se Kosovo afirmiše kao nezavisna država u punom kapacitetu. Ovaj kvartet ima za cilj da stvori nekakvu operativnu vitalnu organizaciju koja bi pomogla da oni lakše neke zajedničke probleme reše ali tako što će se izolovati Srbija,“ smatra Jovanović.

Američki sateliti

Drugim rečima, problem je što se Otvoreni Balkan koji je u suštini delo Srbije, na ovaj na način stavlja u drugi plan.
„To sve liči na to da se na Srbiju vrši kontinuirani dodatni pritisak a sa druge strane, vremenski se podudara ta američka sinhronizovana politička akcija prema Miloradu Dodiku sa ciljem da se on apostrofira kao negativac, kao reinkarnacija Putina na Balkanu i da se njegov položaj na taj način podrije u RS, a da se kroz to i sama Srbija dovede u još usamljeniji položaj,“ ocena je našeg sagovornika..
Jovanović poteze današnjih lidera na Zapadu i prema Srbiji, i prema Rusiji vidi kao neproduktivne. Kako kaže, Zapad se kad je reč o Rusiji ponaša kao naslednik srednjovekovne inkvizicije koja je znala da se okrene protiv određenih lica ili organizacija i da svoj naum sprovodi svim sredstvima bez mere i milosti.
„Ovo što pokušavaju u odnosu na Rusiju i Vladimira Putina je nešto što odudara do svake logike i zdrave pameti. Ne mogu se državom, koja je super nuklearna sila, verovatno najjača u svetu, da tako rešavaju probleme kada znaju da ovo vodi ka problemu ljudskog opstanka,“ upozorava naš sagovornik.
Jovanović zaključuje da je ta i takva politika toliko kontraproduktivna i suluda da može za sobom da povuče veoma ozbiljne posledice.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
REGION
Amerikanci tragaju za Putinom i - usred Banjaluke
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
REGION
Bivši bugarski ministar: Integracija Skoplja i Tirane u EU ne znači manji ruski uticaj na Balkanu
Skoplje - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
SRBIJA
Tri opasne stavke po Srbiju! Šta znači inicijativa dogovorena u Skoplju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala