Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tri opasne stavke po Srbiju! Šta znači inicijativa dogovorena u Skoplju

© Sputnik / Alekseй VitvickiйSkoplje
Skoplje - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Udruživanje Albanije, Makedonije, Crne Gore i tzv. Kosova u „Zapadnobalkansku četvorku“ promoviše kosovsku državnost, dovodi u pitanje Otvoreni Balkan, i na kraju obuhvata prostor na kome je dominantan albanski faktor, koji odgovara onome što bi moglo da znači "velika Albanija" sa izuzetkom, Grčke, mišljenje je Zorana Milivojevića.
Inicijativom obelodanjenom u Skoplju, prema rečima Milivojevića, dobija se i dominacija NATO i EU na ovim prostorima, pri čemu se imaju u vidu strateški interesi vezani za sukob u Ukrajini i za interes Zapada da zaokruži ovaj region.
Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je da je osnovana Zapadnobalkanska četvorka, koju uz tu zemlju čine Albanija, tzv. Kosovo i Crna Gora.
REGION
Severna Makedonija, Crna Gora, tzv. Kosovo i Albanija osnovali Zapadnobalkansku četvorku
Kako je naveo Osmani u objavi na Tviteru, platforma Zapadnobalkanske četvorke je u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i sa "demokratskim vrednostima i principima".

Tri opasne stavke po Srbiju

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je evidentno da se radi o nekom novom regionalnom organizovanju inspirisanom Višegradskom četvorkom i Briselom u funkciji jačanja evrointegracije i približavanju Evropskoj uniji.
„Tu imamo tri stvari koje zaslužuju posebnu pažnju. Prva je da u ovome nema Srbije i Bosne i Hercegovine gde je srpski elemenat posebno izražen. Drugo je pokušaj da se afirmiše kosovska državnost i da se Kosovo kao država kroz uključenjem u ovu regionalnu inicijativu dodatno afirmiše i da uđe u kontekst evrointegracija koristeći taj kanal. Treće bi bilo da se ovakvim organizovanjem i integrisanjem pojača NATO i EU,“ smatra Milivojević.
„Ono što je za Srbiju ovde još interesantno je da ovo organizovanje predstavlja dodatni pokušaj da se kosovska državnost afirmiše preko ove tri države koje su priznale Kosovo, ali su i članice NATO. Naravno, ovde se otvara i pitanje da li će ova organizacija biti neka konkurencija Otvorenom Balkanu i u kom smislu. Sasvim je sigurno da pitanje Otvorenog Balkana i njegovo proširenje sada dobija drugu dimenziju,“ napominje Milivojević.
Makedonija, NATO - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
REGION
Novi zapadnobalkanski kvartet – za NATO i protiv Rusije

Jačanje albanskog faktora

Milivojević svemu ovome dodaje i da je jasno da se ovim organizovanjem jača albanski faktor u regionu.
„U ove tri države i na Kosovu i Metohiji je zastupljen albanski faktor. Interesantno je da je ovo udruženje proklamovano baš u Skoplju gde albanski faktor ima određenu težinu, da su tu ugrađeni Albanija i tzv. Kosovo kao dominantno albanske sredine, ali evidentno je i da je albanski faktor prisutan i u Crnoj Gori i tu se zaokružuje evidentno albanski prostor, dakle prostor koji odgovara onome što bi u budućnosti moglo da znači "velika Albanija", naravno, sa izuzetkom Grčke,“ zaključuje Milivojević.
Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije, u fokusu ove organizacije je puna harmonizacija Severne Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije "u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske krize i ekonomskih posledica ruske invazije na Ukrajinu", a napominje se da je svaka od od ovih zemalja pokazala da je pouzdan partner NATO i EU.
Makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani rekao je da je zajednički strateški cilj članica koje su postigle punu usaglašenost sa odlukama EU puna integracija u Uniju.
Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
REGION
Zašto Brisel glasno ćuti na gromoglasno stvaranje „velike Albanije“
Velika Albanija  - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SRBIJA
Opasan plan Albanaca čije bi ostvarenje potpuno razorilo Balkan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala