- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi zapadnobalkanski kvartet – za NATO i protiv Rusije

© AP Photo / Dragan PerkovksiMakedonija, NATO
Makedonija, NATO - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Severna Makedonija, Albanija, tzv. Kosovo i Crna Gora pokrenule su danas u Skoplju novu platformu pod nazivom „Zapadni Balkan KVAD – 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU“, poslavši, kako navode, jasnu poruku „gde pripadaju“.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije, dogovor su postigli ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osman, ministar Evrope i inostranih poslova Albanije Olata Džačka, tzv. zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti i savetnik premijera za spoljnu politiku Crne Gore Đorđe Radulović.
Fokus na sastanku je bila puna usklađenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU , u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske krize i ekonomskih posledica „izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu“.
„Posle agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i šire sa pozicijama i vrednostima demokratskog sveta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU, ali i kao jasnu poruku gde ove zemlje pripadaju“, naglasio je ministar Osmani na sastanku, izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljanja neformalnog foruma pod nazivom KVAD.
„Svaka od ovih zemalja pojedinačno se pokazala kao pouzdan partner NATO-a i EU, poštujući režim sankcija EU i SAD, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini“, dodao je on.
Osmani je upoznao sagovornike o predstojećim reformama, napominjući da za Severnu Makedoniju, zemlju poznatu po multietničkoj demokratiji i koheziji, nema skretanja sa evropskog puta, što potvrđuje i odluka da bude domaćin nedavno održanih pregovora između Beograda i Prištine u Ohridu.
Istaknuto je da je zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspele da ostvare punu usklađenost sa odlukama EU puna integracija u Uniju.
„U tom kontekstu u vezi sa aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima, proces implementacije i sprovođenja politika, propisa i standarda EU predstavlja najviši državni interes“, zaključuje se u saopštenju.
REGION
Severna Makedonija, Crna Gora, tzv. Kosovo i Albanija osnovali Zapadnobalkansku četvorku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala