- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Amerikanci tragaju za Putinom i - usred Banjaluke

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Amerikancima je najveći trn u oku što ne mogu da celu BiH stave pod svoju kontrolu, već je pola BiH na strani Rusije i Vladimira Putina, kaže politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara, povodom oštrih komentara američkog državnog sekretara Entonija Blikena na račun predsednika Srpske Milorada Dodika.
Blinken je komentarisao je na svom Tviter nalogu situaciju u Bosni i Hercegovini, a tom prilikom pomenuo je i Milorada Dodika, navodeći da je predsednik Republike Srpske „na autoritarnom putu (predsednika Rusije Vladimira) Putina“.

Putin trn u oku Amerike

Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara kaže da u svemu ovome ima jedna dobra stvar, a to je da jedna moćna država, kakva je Amerika i moćni čovek kakav je Blinken toliko vodi računa na koga „liči“ i šta izjavljuje predsednik jedne male teritorije kakva je Republika Srpska.

„Poznato je da su Amerikanci već duže vreme opčinjeni Vladimirom Putinom, da im se čak priviđa i da ne samo u stvarnosti, nego i u snovima imaju strah od Putina. Tako da, ko god kaže bilo šta u njegovu korist, on je Putinov „saradnik“," kaže Kozomara.

Milorad Dodik, podseća sagovornik Sputnjika, nije nikada ni krio da poštuje Putina i da je na strani Rusije.
„On je jedan od onih retkih lidera koji se sa Putinom sastao lično u svojoj političkoj karijeri, koliko se sećam, devet ili 10 puta. Njima (Amerikancima) je najveći trn u oku što ne mogu da celu BiH stave pod svoju kontrolu, već je pola BiH na strani Rusije i Vladimira Putina,“ konstatuje Kozomara.

Odakle Americi pravo

Naš sagovornik kaže da ovo može da zvuči i da se tumači ovako ili onako, ali niko ne može da ospori da je Vladimir Putin u RS jedan on najomiljenijih svetskih političara. S druge strane, dodaje Kozomara, nazvati nekoga ko je kao Dodik izabran voljom naroda autorativnim vođom u pejorativnom smislu je nedemokratski, neozbiljno i neodgovorno.

„Dakle, Dodik je na vlast došao putem regularnih izbori, a ne nekim državnim udarom niti ga je neko postavio sa strane već ga je narod izabrao. Blinken bi trebalo da promeni svoj izvor informacija u liku američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, jer su nebrojene njegove izjave koje su negativno usmerene i na Republiku Srpsku, i na Milorada Dodika, i koji se meša u sve pore života u celoj BiH,“ upozorava Kozomara.

Galama se inače digla oko zakona o NVO i njihovim finansiranju i transparentnosti, koji treba da usvoji Narodna skupština Republike Srpske. Da se ime ruskog predsednika ovde bespotrebno našlo primetila je Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, koja je postavila i logično pitanje: „Otkud predsednik Putin u toj priči, kada ona podrazumeva da će ti zakoni biti kopija onih koji postoje u mnogim zemljama EU, ali i u samoj SAD“.
Sam Dodik je, povodom Blinkenovih ocena, rekao da mu je drago što je američki državni sekretar čuo za njega i što ga komentariše, a da mu je pogotovu drago što ga poredi sa ruskim predsednikom Putinom koji je lider jedne od najvećih zemalja na svetu.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
REGION
„Otkud predsednik Putin u toj priči“: Novi besmislen napad Amerike na Republiku Srpsku
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
REGION
„A pogotovo mi je drago što me poredi sa Vladimirom Putinom...“: Dodik odgovorio Blinkenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala