- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Otkud predsednik Putin u toj priči“: Novi besmislen napad Amerike na Republiku Srpsku

© AP Photo / Andrew HarnikAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken komentarisao je na svom Tviter nalogu situaciju u Bosni i Hercegovini, a tom prilikom pomenuo je i Milorada Dodika, navodeći da je predsednik Republike Srpske „na autoritarnom putu (predsednika Rusije Vladimira) Putina“.
„Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsednika Putina. Stejt department, kojeg zastupa ambasador Majkl Marfi, nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju“, napisao je Blinken.
Na tu Blinkenovu objavu reagovala je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Željka Cvijanović, navodeći da je američki državni sekretar izneo netačne ocene stanja, ali i kvalifikacije o političkim zvaničnicima i funkcionerima Republike Srpske.
„Neizbalansiran pristup zvaničnika SAD prema BiH, koji je demonstrirao i Blinken, predstavlja deo problema, a ne rešenja za ovu zemlju“, istakla je Cvijanovićeva za Srnu.
Galama se očito digla oko zakona koji će usvajati Narodna skupština Republike Srpske, kazala je Cvijanovićeva, dodajući da je nejasno „otkud predsednik Putin u toj priči, kada ona podrazumeva da će ti zakoni biti kopija onih koji postoje u mnogim zemljama EU, ali i u samoj SAD“.
Nažalost, ocenila je Cvijanovićeva, američka politika prema BiH očigledno se svodi na površno targetiranje demokratski izabranih zvaničnika, poput Milorada Dodika, sa uzaludnom nadom da će to rešiti brojne probleme koji su nagomilani i zaslugom stranog faktora.
„Koliko god ubeđivali sopstvenu javnost u ispravnost takvog pristupa, to se neće desiti bez dijaloga domaćih lidera, kojem ni najmanje ne doprinose ovako pristrasne reakcije američkih zvaničnika“, poručila je Cvijanovićeva, preneo je RTRS.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
REGION
Dodik: Da li je u donaciju Ambasade SAD uračunat i osiromašeni uranijum koji su slali sa neba?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala