- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kalkulacije – koliko su Partizan i Zvezda blizu TOP 8 faze Evrolige?

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaš Partizana Kevin Panter
Košarkaš Partizana Kevin Panter - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Velika gužva vlada oko osme pozicije u Evroligi, a srpski klubovi Partizan i Crvena zvezda imaju šanse za plej-of na tri kola pre kraja. Zato se sada bavimo njihovim izgledima, odnosno kalkulacijama koje mogu da odvedu jedne i(li) druge u TOP 8 fazu elitnog takmičenja.
Ukratko - Partizan je blizu, Zvezdi je potrbno čudo, ali nije nemoguće.
Za sada su sigurni putnici samo Olimpijakos, Real Madrid i Barselona.
Četvrti je Monako sa 20-11 i on je praktično siguran učesnik plej-ofa, peti je Fenerbahče sa 18-13, šesti Makabi sa 18-13, Partizan je sedmi na skoru 17-14, Baskonija osma sa 16-15, koliko ima i devetoplasirani Žalgiris.
Slede Efes sa 15-16 i Crvena zvezda i Olimpija sa po 14-17.
U slučaju da su ekipe na istom broju pobeda odlučuje bolji međusobni skor u dve utakmice koje su odigrali tokom sezone.
Partizan ima bolji međusobni međusobni skor i od Žalgirisa i od Baskonije, ali i od Anadolu Efesa. Crvena zvezda ima bolji međusobni skor od Parnog valjka.
Partizan može do plej-ofa i sa jednom pobedom u poslednja tri kola, ali moraju da mu se pogode i ostali rezultati. Crno-beli u narednom kolu čekaju Real, zatim gostuju Monaku, dok će u poslednjem kolu dočekati otpisani Panatinaikos.
Žalgiris kod kuće igra protiv Valensije i Makabija i ide na noge Bajernu, dok će Baskonija ugostiti Fenerbahče i Asvel, a gostovaće Olimpijakosu.
Sa dve pobede u poslednja tri kola Partizan je u plej-ofu. Sa jednom bi čekao poraze Žalgirisa i Baskonije.
Partizan dobro stoji i u slučaju potencijalnih trouglova ili četvorouglova, u slučaju da tri ili četiri ekipe imaju identičan skor. Ali, dve pobede će ekipi Željka Obradovića garantovati miran san.
Sve ispod toga - radiće digitron i gledaće se učinak drugih ekipa.
Crvena zvezda sa druge strane pobedom nad Valensijom sačuvala je kakve-takve šanse, mada su one najviše teorijske.
Prvo - Zvezda mora da pobedi sve utakmice do kraja - Asvel u gostima, Olimpijakos i Fenerbahče kod kuće, ali i da se pored toga poklope mnogi drugi rezultati.
Od ekipa koje su ispred nje, Zvezda ima pozitivan međusobni skor sa Partizanom, Anadolu Efesom i sa Valensijom sa kojom je sada poravnata. Ali nevolja je što samo protiv Valensije ima dve pobede, a protiv svih ostalih po jednu. Ima i protiv Žalgirisa i Baskonije, ali je izgubila većom razlikom nego što je slavila.
Zvezda se nada potencijalnim krugovima sa više ekipa u kojima bi isplivala kao sedma ili osma, ali kalkulacija i potencijalnih krugova na tri kola do kraja je mnogo.
Već sada je jasno da Zvezdu samo jedan krug koji uključuje i Partizan može da izbaci ispred crno-belih. To bi bio onaj koji uključuje Valensiju, a on je najmanje realan. Svi ostali, koji bi uključivali Baskoniju, Žalgiris ili Efes favorizovali bi Partizan.
Uz potrebu za nastavkom pobedničke serije, ekipi Duška Ivanovića je potrebno da Žalgiris i Baskonija izgube sve utakmice do kraja. Žalgiris bi čak mogao teoretski da ode dalje i sa svim porazima do kraja, ali bi tada drugi rezultati morali da se poklope.
Dakle...
Partizan sa jednom pobedom iz poslednje tri utakmice uzima digitron i gleda druge rezultate (nada se porazima Baskonije i Žalgirisa), a sa dve pobede sigurno ide u plej-of Evrolige.
Crvena zvezda mora da pobedi sve tri utakmice do kraja i da se nada da će joj se ostali rezultati poklopiti, tu pre svega mislimo na poraze Žalgirisa i Baskonije.
Pogledajte emisiju Sputnjik sport.
Luka Vildosa - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
SPORT
Iskrena ispovest Zvezdinog Argentinca – „Bio sam tužan, svađao se sa Duškom i svima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala