- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raskolnici imenovali „vikara“ Kijevsko-pečerske lavre - kanonska Crkva ga raščinila

© Sputnik / Siergiej PiatakowŁawra Peczerska
Ławra Peczerska - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Raskolnička „Pravoslavna crkva Ukrajine“ imenovala je svog „vikara“ Kijevsko-pečerske lavre gde se sada nalazi manastir kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštio je Avramij (Lotiš) koji je postavljen za „vikara“ Lavre.

„Mitropolit Epifanije (poglavar 'Pravoslavne crkve Ukrajine') poverio mi je dužnost vikara Lavre u sastavu Pravoslavne crkve Ukrajine“, saopštio je Avramij u video-obraćanju koje je objavljeno na Jutjub kanalu raskolničke crkve.

Arhimandrit Avramij ranije je bio monah Kijevsko-pečerske lavre u sastavu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, ali je kasnije prešao u raskolničku „Pravoslavnu crkvu Ukrajine“. Kanonska UPC je zabranila arhimandritu da drži službe.
Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru „monstruozan čin“. I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao „strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mesta“.
Na hiljade vernika jutros je došlo u manastir na liturgiju iz cele zemlje.
O ovoj temi bilo je reči u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
RUSIJA
Iguman Kijevsko-pečerske lavre: Ne napuštamo manastir dok na sudu ne razrešimo stvar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala