- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Iguman Kijevsko-pečerske lavre: Ne napuštamo manastir dok na sudu ne razrešimo stvar

© Wikipedia / i.Parfeniy - ParfeniyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio je da monasi neće napustiti manastir dok se na sadu ne razreši slučaj u vezi sa ugovorom o zakupu.
„Zakon je na našoj strani. Ostajemo u lavri dok se ne završi sudski proces. Imamo dugoročni ugovor koji se ne sme raskinuti u ratno vreme“, rekao je on za list „Ukrajinska pravda“.
Mediji su ranije danas preneli da će UPC na sudu osporiti odluku o raskidanju ugovora o zakupu i da je tužba već podneta.
Istovremeno, rukovodilac sinodalnog informaciono-prosvetiteljskog odseka kanonske UPC vladika Kliment je za portal "Strana.ua" istakao da nema pravnih osnova za iseljenje monaha.
"Nijednog dokumenta koji bi nas obavezivao da napustimo manastir - nema. Postoje dokumenti o tome da se 29. marta navodno završava ugovor ali svi pravni odnosi, ako postoje neka sporna pitanja, rešavaju se na sudu", rekao je on.
Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru „monstruozan čin“. I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao „strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mesta“.
Na hiljade vernika jutros je došlo u manastir na liturgiju iz cele zemlje.
O ovoj temi bilo je reči u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Anketa
Ko je pravi organizator napada na kanonsku Ukrajinsku pravoslavni crkvu?
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
RUSIJA
Iguman Kijevske lavre: Mi smo drugi Jerusalim - od Ukrajine počinje apokalipsa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala