- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Iguman Kijevske lavre: Mi smo drugi Jerusalim - od Ukrajine počinje apokalipsa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Branićemo veru, makar me streljali, izjavio je iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel (Lebed), komentarišući odluku vlasti da protera monahe Ukrajinske pravoslavne crkve iz Lavre.
„Danas je naša Crkva potresena tužnim događajima. Verovatno Apokalipsa počinje od Ukrajine, jer su ovde velike svetinje, Kijev se naziva drugim Jerusalimom, sva naša Sveta Rusija, Ukrajina i drugi gradovi pokriveni su moštima svetaca“, rekao je iguman.
Mitropolit Pavle je pozvao vernike da ne stoje po strani i svim pravnim sredstvima brane Kijevo-Pečersku lavru.
„Moramo da branimo svoju veru, ne smemo da sramotimo Crkvu, makar me streljali. Ne bojim se smrti. Nismo za nerede, za revolucije, molimo se kako su nas učili“, rekao je on.
„Danas je glavno poraziti episkope – nema episkopa, nema Crkve. A ko to radi? Ljudi koji ne poštuju zakone, koji nemaju veze sa Bogom“, zaključio je mitropolit.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril se 11. marta obratio religioznim liderima i međunarodnim delatnicima s porukom o situaciji u Kijevsko-pečerskoj lavri, navodeći da je cilj ukrajinskih činovnika progon monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i ocenio da je reč o represivnim merama. Patrijarh se, pored ostalih, obratio i papi Franji.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
RUSIJA
Zašto je Kijevsko-pečerska lavra važna za celo pravoslavlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala