- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Džoker dominira u Americi, a KK Džoker u Srbiji: Somborski ples se širi našom košarkom

© Sputnik / SputnjikNebojša Vagić, trener KK Džoker
Nebojša Vagić, trener KK Džoker - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Kroz čitavu karijeru Nikola Jokić istiće da je iz Sombora, a njegova porodica je zbog ljubavi prema tom gradu i košarci preuzela je da vodi košarkaški klub Džoker. Predvođeni trenerom Nebojšom Vagićem košarkaši Džokera blizu su plasmana u Košarkašku ligu Srbije. O tome kako je Džoker nastao i koliko ga Jokić prati, govorio je Vagić za Sputnjik.
Kada se početkom marta pojavio snimak Nikole Jokića kako posle treninga, dok je još na parketu, drži i telefon i viče „Tako je Đapa, bre!“ odmah su se mnogi zapitali ko je Đapa i zašto ga najbolji košarkaš NBA lige toliko bodri.
Ubrzo su saznali da je to prezime košarkaša Dalibora koji nastupa za košarkaški klub Džoker, odnosno klub čiji je glavni menadžer Strahinja Jokić, a koji vodi Nikolin otac Bane.
Trener kluba koji nosi nadimak proslavljenog srpskog asa je Jokićev dugogodišnji prijatelj i kum Nebojša Vagić koji je za Sputnjik ispričao kako je nastala ideja o Džokeru.

„Ideja o Džokeru je nastala pre pet godina. Bane, Nikolin otac je došao na čelo tog kluba. Tražili su ga, a on je to prihvatio. Ideja je bila da se klub afirmiše, da košarka bude organizovana, da se napravi nešto što bi publika htela da gleda. Nekom inercijom od pre to nije davalo rezultate, a onda je Strahinja je rekao da će da uđe u tu priču i prošle godine smo krenuli iz Prve srpske lige. Renorivali smo tim tako što smo iz starog Džokera promenili skoro sve igrače. Želja je bila da se ostave Somborci, ali prosto neki od njih nisu zadovoljavali košarkaški nivo, neki nisu bili dovoljno profesionalni, neki nisu imali najbolje namere. Prepoznali smo to i rekonstruisali smo tim“, počinje razgovor Vagić.

Strahinja Jokić, Nikolin rođeni brat, imao je želju da upravo njihov kum Nebojša, veliki košarkaški stručnjak, bude trener Džokera.
Vagić je tokom karijere radio u Avtodoru, Megi, a na kraju je pobedila ljubav prema Somboru.
Sada sa svojim Somborcima pravi odlične rezultate i na putu je da srpskoj košarci podari novi važan klub. Sve je bliži KLS ligi. A, posle toga...
Ko zna gde je granica.
„Nije bilo Somboraca koliko smo hteli, mi smo veliki Somborci. Nikola, Strahinja, Bane i ja smo, malo je reći, lokal patriote. Jako volimo Sombor, on je deo nas i mi smo opčinjeni njime. Krenuli smo otvorenog srca u celu priču, Strahinja me je pozvao da budem glavni trener, znao me je privatno i pomislio da mogu da iznesem zadatke. Ovo što radimo u klubu radimo u velikoj meri prema planovima Strahinje Jokića. Otac Bane je tu da da savet, da nas umiri kada je potrebno, bilo je teših momenata jer mora da se pobeđuje svaka utakmica“, nastavlja Vagić.
© Foto : KK Džoker SomborArhiva KK Džoker, ustupljeno Sputnjiku
Arhiva KK Džoker, ustupljeno Sputnjiku - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Arhiva KK Džoker, ustupljeno Sputnjiku
Džoker je na korak od ulaska u Košarkašku ligu Srbije što je bio jedan od primarnih ciljeva kada se klub podizao na viši nivo. Mesto u višem rangu košarkaši Džokera obezbediće ukoliko u subotu savladaju ekipu Pirota. Nema sumnje da će taj meč pomno ispratiti i Nikola Jokić.

„On se pravi da ne bavi previše klubom, ali mu je jako stalo. Nikola prati na njegov način, svašta pita. Interesuje se, Strahinja to vodi, ja vodim na terenu, Klub se zove po njemu, on tu trenira, leti se tu sprema za povratak u Ameriku. On je čovek pripadne prirode, voli to što je njegovo, stalo mu je da to bude što uspešnije. Mislim da je u dubini jako zadovoljan,“, ističe Nikolin dugogodišnji prijatelj.

Vagić veruje da Nikolu posebno raduje to što Džoker igra napadački i postiže veliki broj poena.
Nekako klub na pravi način oslikava Nikolin stav i njegovu strast prema košarci.
„Nadam se da ćemo ući u KLS, rezultati to potvrđuju, puno pobeđujemo. Prošle godine smo bili košarkaški kolektiv koji je davao 105 poena u proseku. Bili smo najefikasniji košarkaški kolektiv u Evropi, nijedna liga nije videla 105 poena u proseku. S obzirom na to da je Nikola ubitačan napadač, meni kao njegovom prijatelju i kumu je posebno drago što smo napadačka ekipa. U Pirotu smo dali 110 poena kada mi je prišao jedan čovek i pitao me 'Jel znaš sine zašto je ona jedinica onako jaka i crvena', ja nisam znao, a on mi je objasnio da se nikada ranije nije palila na semaforu. Sigurno sa nekom vrstom uzbuđenja prati, mislim da mu je posebno drago što dajemo mnogo poena. Nekada ne stigne da vidi početak utakmice, pa me odmah pita. On voli koševe, u šali kaže 'Ko ne može da ubaci ne treba da igra košarku' i zato mi je posebno drago. Ja dok sam igrao nisam bio košgeter, ali u Džokeru nam je napadačka filozofija“, ponosan je Vagić.
Napredak Džokera prati ceo Denver, a to posebno imponuje Somborcima koji se pogotovo oduševe kada dobiju priliku da tokom leta treniraju sa najboljim košarkašem NBA lige.

„Trener Denvera Majk Meloun je odlično upućen u dešavanja u Somboru, sjajan čovek u svakom smislu te reči. Kako je sad igračima kada vide Nikolu da dođe da trenira sa njima mogu samo da pretpostavim. Znam da najiskusniji član našeg tima Zoran Krstanović kada je ušao u vežbu pružio mu je jako dobar otpor, a Nikola nije mogao da veruje da imamo tako dobrog šutera“, prepričao je anegdotu Vagić.

Trener Džokera posebno može da bude ponosna na to što su njegovi košarkaši postali izuzetno uigrana ekipa, što je bio jedan od najvažnijih ciljeva. Vagić je želeo da na terenu deluju kao jedna mašina, a posle mnogo truda Somborci su upravo to i postali.
„Način na koji funkcionišemo je taj da su ti igrači dobrovoljno došli da igraju, niko ih nije terao, imaju ugovore, meni su potrebni ako daju sve od sebe. Košarka je takva, moraš da budeš motivisan, razlog tome što dajemo puno poena je borbeni kolektiv, igrači koji streme ka boljem. Nema praznog hoda, trudimo se da ne bude lufta što bi rekao selektor Pešić. Nema šuma, poenta je da ga ima što manje, da mašina bude podmazana. Moramo da se uskladimo, u početku bude tumbanja, ali onda mašina sve tiše radi. To su pokazali u Pirotu, to je jedna mašinerija. Kao kad pustiš lovačkog psa u lov, on ide sam, radi sve, ali to je sada treba vremena da se to tako napravi i funkcioniše“, rekao je Vagić i podsetio se sjajne utakmice u Pirotu protiv ekipe koju moraju još jednom da savladaju.
© Foto : KK Džoker SomborArhiva KK Džoker, ustupljeno Sputnjiku
Arhiva KK Džoker, ustupljeno Sputnjiku - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Arhiva KK Džoker, ustupljeno Sputnjiku
Emotivna priča koja stoji iza Džokera nema samo lepu stranu. Kada su se kockice sklopile, naravno lepo je uživati u plodovima, međutim Vagić ističe da je bilo teških i napornih dana. Liga je zahtevna, a za mesto u višem rangu porazi se ne gotovo ne praštaju.
„Imamo osećaj da iza sebe treba da ostavljamo čisto i bolje. Ideje koje Strahinja ima izvršili smo skoro sto odsto. Strahinja je sa Nikolom u Americi i zato se ovde snima svaki trening, svaka utakmica, ne postoji ništa u šta on nema uvid. Tim koji smo pravili smo pravili zajedno. Bilo je momenata da se oko nečega ne slažemo, ali radimo na američki način gde menadžer ima uticaja dosta u pravljenju tima, gde samim tim ja imam manje odgovornosti kada je reč o rezultatu. Puno je taj sistem pomogao jer je fleksibilan, malo se svodi na mene, malo na Strahinju. Već drugu godinu su retki porazi, sada smo na pragu ulaska u Košarkašku ligu Srbije. Prošla godina je bila posebno teška, nisu svi bili prezadovoljni sa našim prisustvom i htenjima. Ne mogu da razumem zašto, svi smo sportisti, pošteno smo se izborili, prosto nekima nije odgovaralo. Uglavnom, cela priča oko Džokera je zahtevna, teška, naporna. Nedelja za nedeljom, utakmica za utakmicom, ulazak u viši rang, jako je teško biti prvi. Takmičiti se i biti dobar nije lako, ali kad znaš da ne smeš da gubiš ti se onda takmičiš sa statistikom. Svima je dato da crpe iz sebe šta imamo i da stavimo na gomilu. Od igrača koje ja stavljam na taj način da ih niko nije naterao da dođu. Potrebno je da se ponašaju profesionalno, oni daju maksimum, stojim iza toga“, istakao je trener kluba iz Sombora.
Iako su pobede imperativ, Vagiću je ispred rezultata bitnije da organizacija kluba dobro funkcioniše. Džoker je dobio i svoje omladince, a trener ne isključuje mogućnost da se upravo u tim redovima napravi i novi reprezentativac.

„Polako, korak po korak. Ne može da trpi organizacija po cenu rezultata, video sam da organzacija mora da prati igrački kadar i stručni štab. Mi smo novi, jako su turbulentna vremena, košarka je jako popularna, puno žara ima za nju u Srbiji. Moramo da budemo otporni na bočne udare, vetrove. Pravimo čvrstu bazu igrača, od ove godine imamo i mlađe kategorije i tu ćemo pokušati u narednom periodu da se profiltrira neki igrač za prvi tim, možda za reprezentaciju. Polako hoćemo da ispratimo razvoj kluba. Imamo vremena, učimo, nisu nam samo rezultati prioritet. Jako sam zadovoljan jer mi ne talasamo, nismo turbulentni, Strahinjina podrška je važna. Stvar je procesa, nadamo se da ćemo sledeće godine da igramo KLS, da igramo protiv velikih klubova“, poručio je Vagić.

Izuzetno važnu ulogu pored Strahinje Jokića i Nebojše Vagića u Džokeru ima stručni štab.
„Jako sam zadovoljan sa svojim stručnim štabom, svi smo istog senzibiliteta, sportisti smo u duši svi, volimo prirodu, slične stvari. Svi smo približnih godina osim Nikole Đurđevića koji je prvi pomoćnik, on je Nikolino godište, uslopio se sa nama. Svi ostali smo stariji, ne vuku nas klinačke gluposti, gledamo da uvek bude sve bolje. Nikola je odličan saradnik koji se razume u košarku, osetim da je tu, diskretan je, a daje mi informacije. Odlično radi svoj posao. Kondicioni trener Dušan Ćirić je ozbiljan profesionalac i u svom polju je otišao jako daleko. Sreća je što ga imamo u klubu. Zato što se čovek studiozno bavi time, konrektan je, samim tim povrede se mogu na prste izbrojati. Jako dobro treniraju i razvijaju se, a to je sve zahvaljujući njemu. Imali smo malo zahvata od strane doktora Ognjena Ćopića, koji je do skoro bio profesor u školi, on nam drži celu priču kada je stani-pani. On odmah zna o čemu se radi, umiri nas, zna kada igrač da se vrati“, priča ponosno Vagić koji sa velikim poštovanjem govori o stručnom štabu kluba koji vodi.
Džoker trenutno trenira u hali koja pripada gradu Somboru, a Vagić veruje da će neki novi planovi doneti i klubu njihov prostor.
„Još uvek smo u državnoj hali, grad Sombor nam pomaže, mi smo opremili halu po „Najk“ standardu, napravili smo da bude lepo, moderno, prosto saradnja na taj način da nam daju uslove za trening. Samo Strahinja zna kada ćemo imati našu halu, ja bih voleo da smo prešli u naše prostorije, da ne moramo da obraćamo pažnju. Kada se uđe u KLS ostvarićemo petogodišnji plan, a onda se pravi novi. Godinu, dve dana ćemo ući ranije nego što je planirano tako da skraćujemo vreme i novac. Vreme koje smo skratili je nepovratno važna stvar koju smo napravili. Ukoliko se bude išlo u pravcu ABA lige pretpostavljam da će hala biti prioritet“, veruje Vagić.
Kada bi Džoker ušao u Košarkašku ligu Srbije sigurno bi Strahinja Jokić imao ideju i za ABA ligu, međutim i Vagić ima svoj san.
„Kup Radivoja Koraća je moj nedosanjani san. Prošle godine smo bili bliži, sa drugim klubovima sa bio u finalu Kupa, to je jedno lepo košarkaško dešavanje, naravno da mi je bila želja da odem sa Džokerom“, istakao je trener Džokera.
Za sam kraj Vagić je otkrio i da bi Nikola Jokić jednog dana možda voleo da obuče dres Džokera – ali samo ako bude u formi!

„Mislim da je on u nekim momentima sam to nabacivao kao ideju. Ne znam u kakvoj će formi tada da bude. Mi u Džokeru imamo ozbiljne igrače, videćemo, neka mi se javi pa ćemo videti šta da uradimo“, zaključio je Nebojša Vagić razgovor za Sputnjik, naravno u šali i kroz široki osmeh koji je poput metafore za sve što se dešava oko KK Džoker iz Sombora.

U emisiji „Sputnjik sport“ novinari sportske redakcije osvrnuli su se na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i završnu trku Partizana i Crvene zvezde za plasman u Top osam Evrolige.
Aleksandar Džikić - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
SPORT
Džikićeva nova borba – uz status nepobedivog
Džoel Embid i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
SPORT
Sramoćenje američkog favorita: Embid izbegao susret sa Jokićem – „Nestala osoba“
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
SPORT
Jokić novim tripl-dablom srušio Filadelfiju: Embid „pobegao“ – Srbin pisao istoriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala