- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Džikićeva nova borba – uz status nepobedivog

© Foto : ABA liga / KK Partizan / Dragana StjepanovićAleksandar Džikić
Aleksandar Džikić - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Srpski stručnjak Aleksandar Džikić ne prestaje da raduje navijače Hapoela iz Jerusalima i potvrđuje košarkaškoj publici širom Evrope svoj autoritet i trenersko znanje. Poznati stručnjak je trenutno u seriji od 13 vezanih pobeda u svim takmičenjima, sa dobrim šansama da popuni klupsku riznicu trofeja. Ali, nije mu lako sa svim „bočnim“ udarima...
Hapoel je obezbedio plasman u četvrtfinale FIBA Lige šampiona i tako krunisao više nego uspešan deo sezone. U nedelju uveče su pobedili Strazbur kao gosti sa 71:63 i takmičenje završili na prvoj poziciji koja garantuje prednost domaćeg terena u plej-ofu. Rival u četvrtfinalu biće im AEK iz Atine.
Nekadašnji trener Budućnosti i Partizana je od juna na klupi kluba iz Jerusalima, a već je osvojio jedan trofej i to u Kupu Izraela. Hapoel J. je trenutno treći u ligi, iza Hapoela i Makabija iz Tel Aviva, s tim da je savladao moćni „Ponos Izraela“.
I pored sjajne serije pobeda, Džikićev Hapoel ne prestaje da se bori i sa „bočnim“ udarima u trci za titulu u Izraelu.
Iz Jerusalima su optužili Košarkaški savez Izraela i tamošnju Ligu da favorizuju Makabi tako što su zakazali njihov veliki derbi za nedelju (2. april), samo 48 sati pre duela sa AEK-om u FIBA Ligi šampiona.
Prema tvrdnjama Hapoela, Liga nije htela da prilagodi raspored interesima tima iz Jerusalima koji se bori za plasman na F4 i torfej, već je izašla u susret Makabiju koji igra prvu fazu Evrolige.
Da je utakmica zakazana za subotu (1. april), velikan iz Tel Aviva bi imao dva dana da se spremi za derbi posle dvomeča u Evroligi. Iz redova Hapoela najavljuju žalbu nadležnim sudovima kako bi zaštitili svoja prava.

Neatraktivno, ali efektno

Jaka odbrana, snažan napad i ekstremno spora košarka očigledno daju rezultate. Brojke same govore za sebe, a u slučaju odbrane koju igra Džikićev tim, one su vrlo impresivne.
Njegov tim je pre svega defanzivan i drži se filozofije trenera koji je uostalom i birao igrače koji se uklapaju u ovaj koncept i brzo navikavaju na sistem, poput Ora Kornelijusa. Iako je poprilično napredovao od dolaska iz Gilboe, mnogi su sumnjali kada je na početku sezone potpisao za Hapoel.
Gledajući ga na video snimcima Džikić je uočio defanzivne kvalitete koje bi ovaj mogao da mu donese i konekcija između njih dvojice se odmah stvorila: Kornelijus je redovan starter, a iako napadački na pokazuje mnogo, odrađuje strašan posao u defanzivi i zato je ljubimac srpskog trenera, piše izraelska novinarka Efrat Amorvan.
Džikić u Jerusalimu dosta sati provodi na treninzima radeći na odbrani sa svojim timom (za razliku od drugih trenera), posebno obraćajući pažnju kakav presing njegovi momci igraju i podsećajući ih da je koncentracija najvažnija posebno u poslednjim sekjundama napada rivala.
Za sada se takav rad evidentno isplaćuje, igrači ga poštuju maksimalno, iako, prema tvrdnjama Izraelaca, Džikić drži intenzivne treninge od po tri i više sati u zavisnosti od rasporeda utakmica.
Naravno, nije samo kvalitet odbrane uticao na dobre rezultate Hapoela, već i brzina igre. Džikićev tim svesno i namerno igra sporu košarku. Napadi su duži, a to rezultira drastično sporijim tempom u odnosu na ostale utakmice u Izraelu.
Košarka koju je Džikić doneo u Jerusalim daje rezultate i to je najvažnije.
„Način na koji naš tim igra sastoji se iz dva važna dela: prvo su prednosti i mane igrača, a drugo trenerska filozofija i treninzi. Uticaj našeg trenera Džikića je ogroman, jer ume da uputi igrače tačno onako kako on želi, da to na terenu izgleda impresivno“, kaže direktor Hapoela Jonatan Alon.
Izraelac objašnjava i zašto je važno da Hapoel ima svoj metod igre koji se zasniva na kontroli brzine utakmice.
„Ima više razloga za to. Timovi koji igraju sporo kontrolišu vreme, manje gube lopti, ali imaju i manje poseda. E sada, tim koji veruje u svoju odbranu može da izabere da igra sporo. DNK Hapoela iz Jerusalima je, u očima publike, uvek bila defanzivna i borbena igra. Naši navijači vole da vide igrače koji se otimaju za loptu na parketu, do poslednje kapi znoja“, objasnio je Alon.
Očigledno je da se Džikić edealno uklopio u DNK kluba iz Jerusalima. Uostalom, sećate se i one krilatice iz perioda kada je vodio Partizan: „Malo zona, malo fanki“.
Serija od 13 pobeda može da se nastavi, a izraelski mediji da ga porede sa Kraljem Midom koji je sve što je dotakao pretvorio u zlato.
Džoel Embid i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
SPORT
Sramoćenje američkog favorita: Embid izbegao susret sa Jokićem – „Nestala osoba“
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
SPORT
Jokić novim tripl-dablom srušio Filadelfiju: Embid „pobegao“ – Srbin pisao istoriju
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala