Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zbog ovoga u Briselu neće biti presrećni: Jača savez Srbije i Mađarske u teškoj globalnoj igri

© AP Photo / John ThysViktor Orban i Aleksandar Vučić
Viktor Orban i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Pratite nas
Ideja o formiranju strateškog saveta Srbije i Mađarske i o ovakvom povezivanju dve države je odlična. Ovde je reč i o preživljavanju u novonastalim globalnim okolnostima. Potpuno različitim putevima dve zemlje su stigle do iste stanice, ali sada treba da se drže zajedno, kažu sagovornici Sputnjika.
Posle sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za maj formiranje strateškog saveta dve zemlje.

Sve jači savez Srbije i Mađarske

Savet bi se bavio pitanjem bezbednosti, borbom protiv terorizma, a prema rečima predsednika, otvara i mogućnost saradnje unutar vojske i policije i u vojno-tehničkom smislu.
Srbija i Mađarska postali su ozbiljni saveznici poslednjih godina, saglasni su sagovornici Sputnjika, politikolog dr Stevan Gajić i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.
„U Briselu nisu presrećni zbog ovakvih odnosa, ali to uopšte nije bitno, važno je da saradnja donosi korist građanima Srbije i Mađarske. Pitanje bezbednosti je jako važno, to je nova tema zbog trenutne situacije u svetu, ali nije reč samo o energetskoj bezbednosti, u ovom trenutku je važna bezbednost u klasičnom smislu te reči“, ističe Pastor.
Gajić dodaje da Srbiju i Mađarsku ne povezuju samo dobri međusobni odnosi, već i oni sa Evropskom unijom, sa kojom Mađarska ima niz otvorenih pitanja. On smatra da su suštinski naši interesi suprotstavljeni interesima EU, i da nas i to spaja sa Mađarima.
„Istovremeno, imamo dobre i više nego dobre ekonomske odnose sa Rusijom i Kinom, a Orban je kao mađarski nacionalista odlučio da novi krug istorije ne treba da se završi mađarskom konfrontacijom sa Rusijom, koja se uglavnom završavala ruskim trupama u Budimpešti. Jednostavno, objektivno smo i uzajamno prepoznali interese. Mađarska je bila okružena zemljama sa kojima je bila u prilično neprijateljskim odnosima, bez obzira na NATO i EU, to su Rumunija i Slovačka, a nije nikada imala ni sjajne odnose sa Ukrajinom, a ni sa Jugoslavijom, nisu bili neprijateljski, ali su bili hladni. To se promenilo“, kaže Gajić.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICKarl Nehamer, Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Karl Nehamer, Aleksandar Vučić i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Karl Nehamer, Aleksandar Vučić i Viktor Orban

Strateška saradnja

Pastor kaže da se na otopljavanju odnosa itekako radilo u poslednjih desetak godina i podseća da je saradnja krunisana u decembru prošle kada je Skupština Srbije ratifikovala sporazum o strateškoj saradnji Srbije i Mađarske. Takav sporazum naša država ima i sa Italijom, Francuskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kinom, Azerbejdžanom i Rusijom.
„I sa Mađarskom naša država sada zaista ima stratešku saradnju i ona se odnosi na više od dvadeset oblasti. Pre svega na infrastrukturu, na privredu. Želeo bih da podsetim i na to da je Mađarska među prvim spoljnotrgovinskom partnerima Srbije i sve se to proširuje na ove aktuelne teme, na aktuelna pitanja Srbije i Mađarske. Srbija nema bližeg partnera od Mađarske, niti ima Mađarska bližeg partnera od Srbije, ne samo u regionu, nego i šire“, ističe Pastor.

Novi savet – pitanje preživljavanja

Kada se na budući strateški savet Srbije i Mađarske gleda čisto politički, Gajić kaže da je on neminovnost, preživljavanje u novim globalnim okolnostima.
Zato je kaže, važno, da savet ne bude formalan, već suštinski, zbog trenutnih dešavanja u Ukrajini, ali i našeg pitanja nad pitanjima, Kosova i Metohije.
„Mađarska je otvoreno, više puta rekla da ne želi da bude deo bilo kakave avanture i rata. Srbija se takođe politički drži neutralne pozicije, iako je većina naroda proruski orijentisana zbog našeg iskustva sa NATO i čitavog istorijskog iskustva, ali suština je da smo različitim putevima došli na istu stanicu sa Mađarima. Jednostavno, to je logično, nadam se da to neće biti formalan savez koji ničemu ne služi, a dokaz će biti odnos prema ultimatumu koji dobijamo od NATO-a. To je za nas pitanje svih pitanja, pa i pitanje ovog saveza“, kaže Gajić.
On dodaje da je važna i činjenica da je Mađarska u dobrim odnosima, ne samo sa Srbijom, već i sa Republikom Srpskom.
„To se opet zasniva i na nekim vrednosnim principima, ali i na potrebi za saveznikom u regionu. Praktično su interesantnim obrtom istorijskih okolnosti Mađari shvatili da bi im najpouzdaniji saveznik upravo bili Srbi, ne bih rekao Srbija, jer je tu i Republika Srpska“, zaključuje Gajić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala