Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: U maju samit povodom formiranja strateškog saveta sa Mađarskom

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Instagram/Budućnost SrbijeViktor Orban, Peter Sijarto i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu
Viktor Orban, Peter Sijarto i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa Mađarskom otvoren jedan novi strateški dijalog i da uskoro očekuje da se napravi novi organ o saradnji između dve zemlje
Vučić je tim povodom rekao da će u maju biti održan samit na najvišem nivou, kojem će prisustvovati on i mađarska predsednica Katalin Novak, kao i predstavnici dve vlade.
"Verujem da bi trebalo u Beogradu ili u Novom Sadu da se održi taj samit. Videćemo...I da napravimo taj strateški savet, po pitanju bezbednosti možemo više da sarađujemo, protiv terorizma i to nam otvara mogućnosti i saradnje unutar naše vojske i policije i u vojno-tehničkom smislu", rekao je Vučić.
Vučić je za tv Pink naveo da je Mađarska sada peti trgovinski partner Srbije, a bila je 13. i ta saradnja, kako je rekao, dramatično raste, što govori o velikim mađarskim ulaganjima u našu zemlju.
Vučić je citirao premijera Viktora Orbana, rekavši da su odnosi dve zemlje na najvišem istorijskom nivou.
"Mi smo imali veliku sigurnost ove zime i sada želim da građanima kažem, za rezerve gasa. Mi ovom trenutku imamo 520 miliona kubnih metara gasa. To je velika rezerva za nas, mi ćemo da probamo da je podignemo na 700 miliona kubnih metara, jer imamo gasnu elektranu, TE-TO "Pančevo", iz koje smo uzimali struju, posebno u danima kada nam je bilo teško da pokrijemo nedostatak električne energije, pa smo na takav način to radili. Zato nam je gas, između ostalog, bio potreban", rekao je Vučić.
Podsetio je da se gradi i gasni interkonektor sa Bugarskom, kako bi Srbija mogla da dobija gas i iz drugih pravaca.
Vučić je istakao da su nam i Rusi omogućili još 100 miliona kubnih metara gasa da možemo da držimo u njihovom delu Banatskog dvora i naglasio da su to važne stvari za Srbiju.
Govoreći o investicijama u infrastrukturi, Vučić je rekao da se uskoro otvara auto-put do Kruševca i za tri meseca se otvara obilaznica oko Beograda.
"Uskoro otvaramo Ruma-Šabac, verovatno u septembru. Nastavlja se zatim brza saobraćajnica do Loznice, pa Kuzmin i tako dalje. Radimo i auto-put do Požarevca", rekao je Vučić.
Kako kaže, posle toga će ostati još da se uradi "Karađorđe", od Mladenovca do Aranđelovca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala