- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Iza eksplozija na „Severnim tokovima“ stoje američke obaveštajne službe

© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin složio se sa zaključkom američkog novinara Simora Herša da iza eksplozija na „Severnim tokovima“ stoje američke obaveštajne službe.
„Američki novinar, koji je sada postao prilično poznat u svetu, sproveo je istragu i, kao što znate, došao do zaključka da su ovu eksploziju na gasovodima organizovale specijalne službe SAD. U potpunosti se slažem sa takvim zaključcima“, rekao je Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.
Upitan da li će se ikada saznati istina o tome šta se zaista dogodilo na gasovodima i da li će se incident zaista istražiti, Putin je odgovorio: „Mislim da će to biti teško, da će to biti teško postići. Ali jednog dana, verovatno, biće otkriveno šta i kako je urađeno“.
Prema njegovim rečima, Rusija je posle zahteva upućenih Ujedinjenim nacijama u vezi sa pronalaskom signalnog uređaja na spoju cevi „Severnog toka“, dobila odgovor da ovaj predmet nije opasan i Moskvi je ponovo odbijeno učešće u istrazi.
Predsednik je podsetio da bi ovaj uređaj, prema ruskim stručnjacima za eksplozive, mogao da posluži kao antena za prijem signala iz vazduha ili iz svemira za pokretanje eksplozivne naprave.
„Kada smo dobili ove informacije, iskreno rečeno, očekivano smo razgovarali sa danskim vlastima i predložili im da odmah, zajedno i uz angažovanje međunarodnih eksperata, ispitamo ovo područje, smatrajući da bi tu mogla biti postavljena još jedna eksplozivna naprava koja iz nekog razloga nije eksplodirala“, rekao je predsednik.
On je dodao da je Rusija dobila „uvijeni odgovor da im naše usluge nisu potrebne, a ako budu potrebne, onda će nas jednom o tome obavestiti“.
„Posle toga, kao što se zna, naši predstavnici u UN pokrenuli su raspravu o ovom pitanju i tek smo nedavno, mislim, u četvrtak, dobili odgovor od danskih vlasti u vidu diplomatske note, u kojoj se navodi da su oni taj predmet ispitali i smatraju da nije eksplozivan. Mislim da je trebalo da budu iskreniji i kažu da više nije eksplozivan“, rekao je Putin.
Tokom istrage Rusiji nije bilo dozvoljeno da učestvuje, pa se ne zna šta se tamo dešavalo u to vreme, primetio je Putin.
„U svakom slučaju, rečeno je da je sama organizacija (‘Severni tok’) i tamo jedini akcionar ‘Gasprom’, ali se i dalje smatra međunarodnom, pošto je registrovana u Švajcarskoj, oni su spremni da pozovu tu organizaciju, ali da im usluge ruskih stručnjaka nisu potrebne“, precizirao je Putin.
On je dodao da svakako više nema smisla da se Rusija meša u to, pošto je jedna od zemalja NATO-a, u ovom slučaju Danska, saopštila da je već sve istražila.
Istovremeno je naglasio da nije bila poenta da se neko za nešto osudi, već da se osigura bezbednost da se ne bi desile druge eksplozije.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
RUSIJA
Kremlj: Identifikovati objekat koji je otkriven kod gasovoda „Severni tok“
Ranije je Danska agencija za energetiku pozvala kompaniju „Nord strim 2 AG“, operatora gasovoda „Severni tok 2“, da učestvuje u operaciji vađenja objekta otkrivenog u blizini gasovoda. Pronađeni objekat ima oblik cilindra visine oko 40 centimetara i prečnika 10 centimetara. Agencija ne isključuje da je reč o morskoj bovi. Da bi se razjasnilo kakav je objekat u pitanju, odlučeno je da se podigne na površinu uz pomoć danskog Ministarstva odbrane.

Diverzije na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.
Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
Putin: Amateri nisu mogli da dignu u vazduh „Severni tok“ – to je mogla samo država
Juan i pocepani američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
RUSIJA
Putin: Ne napadamo dolar, Amerikanci sami seku granu na kojoj sede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala