- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Amateri nisu mogli da dignu u vazduh „Severni tok“ – to je mogla samo država

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih aktivista u eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ – potpuna besmislica.

„Siguran sam da je to potpuna besmislica. Takvu eksploziju takve snage na tolikoj dubini mogu da izvedu samo stručnjaci i to uz podršku sve snage države koja ima na raspolaganju određene tehnologije“, rekao je ruski lider u intervjuu ruskom novinaru Pavlu Zarubinu za televiziju „Rusija 1“.

Kako je dodao, očigledno je da je na kracima gasovoda izvršen teroristički napad koji je izveden na državnom nivou.

„Veoma nam je teško da sprovedemo sopstvenu istragu ako nas ne puštaju na mesto gde se dogodio taj teroristički napad. Više ni za koga nije tajna da se dogodio teroristički napad. Mislim da su to već svi priznali. Pritom, to je teroristički napad koji je očigledno izveden na državnom nivou jer nijedan amater ne može da izvede takve akcije“, ocenio je Putin.

SAD zainteresovane za eksplozije na „Severnom toku“

Sjedinjene Američke Države su teoretski zainteresovane za takve incidente kao što su eksplozije na „Severnom toku“ kako bi snabdevale Evropu svojim tečnim prirodnim gasom, saopštio je Putin.
„Uvek treba tražiti one koji su zainteresovani za takve incidente. A ko je zainteresovan? Teoretski, SAD su zainteresovane kako bi se obustavila isporuka ruskih energenata na evropsko tržište i kako bi one isporučivale svoje, uključujući tečni prirodni gas, čak i ako je on mnogo skuplji od ruskog – 25 do 30 odsto“, ocenio je Putin.

Rusija se obraćala Danskoj

Rusija se obraćala vlastima Danske sa predlogom da provere krake gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ pošto bi tamo moglo da bude još eksplozivnih naprava, ali njihov odgovor je bio neodređen, rekao je Putin.
On je saopštio da su stručnjaci „Gasproma“ prilikom istraživanja gasovoda otkrili nekakav „stubić“ na udaljenosti od oko 30 kilometara od mesta eksplozije. Bio je postavljen na osetljivom mestu – ne mestu gde se spajaju cevi.
„Stručnjaci smatraju da to može biti antena za prijem signala za aktiviranje eksplozivne naprave koja može biti, ne tvrdim, ali može biti postavljena ispod gasovoda“, rekao je Putin.
On je potvrdio da je na gasovodu moglo biti postavljeno nekoliko eksplozivnih naprava, ali su neke eksplodirale, a neke nisu.

„Naravno, hteli smo da dobijemo dozvolu od danskih vlasti da samostalno ili zajedno sa njima ili, još bolje, da formiramo međunarodnu grupu stručnjaka i deminera koji mogu da rade na tolikoj dubini, da sprovedemo neophodnu istragu i, ako bude potrebno, da neutrališemo taj eksploziv ako ga tamo ima. Ali na naš zahtev, upućen danskim vlastima, dobili smo odgovor da oni treba da razmisle o tome i da će nam odgovoriti kada budu smatrali da je moguće. Dobili smo takav neodređen odgovor. Prosto rečeno – nikakav odgovor. Rekli su da moramo da sačekamo“, rekao je ruski predsednik.

„Severni tok“ ima budućnost

Po rečima Putina, ako kod zapadnih partnera oživi instinkt nacionalnog interesa – onda „Severni tok“ ima budućnost.
„U svetskoj praksi nema primera da se takvi sistemi popravljaju posle ovakvih incidenata, ali teoretski je sve moguće. To će jednostavno zahtevati vremena, određeni novac, neke nove tehnologije“, ocenio je ruski lider.
Na pitanje novinara da li taj projekat ima budućnost, Putin je odgovorio potvrdno.

„Da, naravno. Mislim da ima. Ako naše evropske kolege budu zainteresovane, ako kod njih oživi taj instinkt za nacionalni interes, onda ima budućnost. Ali nekad mi se čini da oni rade sve što im se kaže“, zaključio je Putin.

Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".
Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.
Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, te da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
RUSIJA
Medvedev o učešću Ukrajine u diverziji na „Severnim tokovima“: Glupa američka propaganda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala