- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dušan čuva Novakova leđa – od Australije do Amerike

© AP Photo / Andy WongDušan Lajović
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Na Mastersu u Majamiju nema Novaka Đokovića, međutim Srbija ima dva predstavnika, dok Dušan Lajović, jedan od njih, upravo može da i da pomogne najboljem srpskom teniseru. Sjajni Lajović plasirao se u treće kolo turnira gde ga čeka Karlos Alkaras, a ukoliko savlada Španca srpski teniser daće Novaku šansu da se vrati na prvo mesto.
Dušan Lajović u prethodne dve sezone nije uspevao da pokaže svoj puni potencijal, iako je u teniskim vodama dobro poznato da je srpski teniser izuzetno talentovan. Nije išlo Dušanu, a taman kada je moglo da ga krene žreb je radio protiv njega.
Tako je bilo i na startu nove sezone a na dva turnira dočekao ga je u četvrtfinalu Karlos Alkaras. Prvi put ove godine u Buenos Ajresu Španac je kao furija savladao Srbina, međutim u četvrtfinalu Rija koji je turnir 500 serije Dušan je uprkos porazu pružio izuzetan otpor.
Ispadanje u četvrtfinalima bilo je naznaka da bi ova sezona za Lajovića mogla da krene uzlaznom putanjom, a upravo takav stav Dušan je pokazao na Mastersu u Majamiju.
Dok su neki projektovali Alkrasovo treće kolo protiv Endija Marija, Lajović je pravio taktiku da sruši Britanca u čemu je uspeo, a onda je izuzetno motivisan eliminisao i Maksima Kresija kako bi zakazao susret sa španskom tenisekom furijom.
„Hoću da pobedim Kresija, da bih ponovo igrao protiv Alkarasa“, rekao je Dušan pun samopouzdanja i sebi ispunio želju. Gotovo svaki sportista uvek želi da se bori protiv najboljih. Oni koji gaje pravi takmičarski duh sebi žele da dokažu koliko su jaki tako što će izaći na megdan najboljima.
Sjajno je što se kod Dušana probudila ta osobina, ali ne samo zbog njega već i zbog Novaka Đokovića.
Najbolji srpski teniser nije mogao da igra u Indijan Velsu, što je Alakaras iskoristio i osvajanjem titule uspeo da se domogne i prvog mesta. Tada je i sam Španac istakao da mu je žao što nije igrao protiv Novaka jer „želite da budete najbolji, morate da pobedite najbolje“, rekao je tada Alkaras.
Novak nije mogao da igra ni u Majamiju što je Alkarasu otvorilo put ka tome da se na prvom mestu i učvrsti odnosno pobegne još više srpskom asu. To će se desiti samo ako španski teniser osvoji titulu jer u suprotnom gubi mnogo bodova s obzirom da je prošle godine podigao pehar na tom mestu.
Alkaras je u prvom kolu Majamija bio slobodan, dok je u drugom savladao Fakunda Bagisa, međutim Argentinac nije prava mera jer nije u naročito dobroj formi.
Dušan ipak jeste i koliko god pobeda protiv Alkarasa delovala nemoguće tenis je u mnogo navrata pokazao da su iznenađenja uvek moguća. Lajović bi pobedom nad talentovanim Špancem ne samo obezbedio sebi osminu finala Mastersa i veliki skok, već bi i vratio Novaka na prvo mesto!
Lajović u prethodna tri međusobna duela nije uspeo da osvoji set protiv španskog tenisera, međutim u njihovom poslednjem okršaju u Riju Alkaras je morao dobro da se pomuči i slavi ne tako ubedljivo 6:4, 7:6.
Srpski teniser ovaj nivo samopoudanja nije imao sigurno godinama, pobedio je izuzetna dva rivala i to sjajnim tenisom bez da se zasluge pripisuju protivnicima i njihovim greškama. Siguran, agresivan, pun samopouzdanja Dušan je ponovo pokazao da on ume da bude „Dušan Silni“.
Sa ovom dozom sigurnosti najmanje što može da se očekuje je da Lajović bude još bolji nego u Riju, jer Španac koliko god da je u sjajnom formi pokazivao je ranije da je zbog mladosti još uvek potencijalno sklon kiksevima.
Koliko god će Dušanu primarni motiv biti njegova karijera, sigurno srpski teniser zna koliko pobedom može da pomogne Novaku, a nije ni tajna da je ranije jasno i glasno stajao uz njega kada su mu mnogi okrenuli leđa.
Dok je Đoković prolazio dramu u Australiji prošle godine, Lajović je posle plasmana u drugo kolo raširio srpsku zastavu sa Novakovom slikom i natpisomSviđalo se to vama ili ne, najveći je svih vremena“.
Isticao je Dušan da je nepravda sve to što se dešavalo Novaku, a ništa drugačije nije ni u Sjedinjenim Američkim Državama gde je Đokoviću zabranjen ulazak jer je nevakcinisani stranac.
Dakle, o motivaciji nema potrebe više trošiti reči, ima je na pretek, o Dušanovom kvalitetu tenisa dovoljno je reći da je eliminsao Marija i Kresija bez izgubljenog seta. Nagrada za trud i rad je Alkaras, pa neka se desi senzacija.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
SPORT
Đoković ne zaboravlja heroja koji se suprotstavio NATO agresiji: „Hvala ti“
Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
SPORT
Srbi sigurni u drugom kolu Majamija – Duci zakazao revanš s Alkarazom, Mišu čeka derbi s Rusom
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
SPORT
Legenda se usudila da prognozira koliko Grend slemova će Đoković osvojiti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala