- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika testirala hipersonično oružje, misterija da li je bilo uspešno

© AP Photo / Ahn Young-joonAmerički avioni B-52 i F-16 i južnokorejski F-15 lete iznad vazduhoplovne baze Osan u Južnoj Koreji
Američki avioni B-52 i F-16 i južnokorejski F-15 lete iznad vazduhoplovne baze Osan u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je ranije ovog meseca izvelo drugo probno lansiranje hipersoničnog AGM-183A vazdušnog oružja za brzo reagovanje (ARRV), ali ostaje nejasno da li je test bio uspešan, navodi Difens njuz.
Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je bombarder B-52H kod obale južne Kalifornije izbacio operativni prototip ARRV, koji je napravio američki proizvođač oružja „Lokid Martin“.
Kako se navodi, test izvršen 13. marta predstavljao je drugo lansiranje operativnog prototipa ARRV i fokusirao se na performanse oružja.
Američko vazduhoplovstvo je navelo da je „test ispunio nekoliko ciljeva“, bez dodatnih detalja.
Formulacija se razlikuje od službene izjave objavljene u decembru nakon prvog lansiranja operativnog ARRV prototipa, u kojoj se kaže da su „svi ciljevi ispunjeni“ na testu 9. decembra, piše Difens njuz.
Inženjeri i testeri iz ARRV tima „prikupljaju podatke za dalju analizu“, saopštilo je vazduhoplovstvo.
Na pitanje da li je test 13. marta bio uspešan, vazduhoplovstvo je za Difens njuz odgovorilo da ne može dati dodatne informacije osim onoga što je objavljeno.
„Očekujemo da će u budućnosti biti dostupno manje informacija o ovoj temi iz operativnih bezbednosnih razloga“, rekao je zvaničnik američkog ministarstva odbrane.
Američki lovci F-35A lete iznad Aljaske - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
SVET
Američki general: SAD do kraja godine raspoređuju prvu bateriju hipersoničnih raketa dugog dometa
Hipersonična raketa Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
RUSIJA
Amerikanci objavili listu najmoćnijih hipersoničnih oružja - rezultati će obradovati Rusiju i Kinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala