- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerikanci objavili listu najmoćnijih hipersoničnih oružja - rezultati će obradovati Rusiju i Kinu

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaHipersonična raketa "Kinžal"
Hipersonična raketa Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Rusija i Kina dominiraju u trci hipersoničnog naoružanja, konstatuje američki naučni list „Popular mekaniks“, koji je objavio listu najopasnijeg oružja ovog tipa. Na listi 13 hipersoničnih oružja, prva tri mesta pripadaju ruskim, dok naredna tri zauzimaju kineske hiperzvučne rakete.
Američki list, jedno od najpoznatijih naučnopopularnih izdanja koje baštini tradiciju dužu od 100 godina, podseća na lansiranje hipersonične rakete „Kindžal“ koja je prvi put upotrebljena tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. „Kindžal“ zauzima prvo mesto na ovoj listi „Popular mekaniksa“.
„Ruske hipersonične rakete mogu da dostignu brzinu i do 10 maha, ali što je još važnije, imaju velike manevarske sposobnosti", objašnjava list.
Kako se ističe, hipersonične rakete „Kindžal“, koje je Rusija već upotrebila tokom specijalne operacije u Ukrajini, postale su lider „na skali užasa“. Ove rakete su neuhvatljive za sve postojeće sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, uključujući i američki „Patriot“.
Na drugom mestu je ruska raketa „Cirkon“ koja je postala prvo oružje u svetu koje može da postigne hipersoničnu brzinu, zahvaljujući sopstvenom pogonskom sistemu.
Na trećem mestu se našla ruska hipersonična vođena bojeva glava "Avangard", koju može da nosi raketa RS-28 "Sarmat", dometa 18.000 kilometara.
Kako se navodi u tekstu, Rusija je dostigla vrhunac tehnološke revolucije, dok se SAD nisu ni približile uspehu Moskve. „Popular mekaniks“ objašnjava da Rusija ima tri hipersonična oružja u upotrebi ili razvoju, kao i Kina, dok SAD tek treba da proizvede u potpunosti funkcionalni hipersonični projektil, iako navodno razvija osam.
Posle ruskih hipersoničnih raketa, na četvrtom mestu je kineski „Dongfeng 17“, na petom „Sinkong 2“, a na šestom WZ-8.
Prvo hipersonično oružje na listi koje ne pripada Rusiji ili Kini tek je na sedmom mestu i to je američki AGM-183A koji je u razvoju i do sada je dva puta testirana.
Slika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
RUSIJA
Ovo se ne dešava svake godine: Novo oružje u ruskoj armiji koje nema niko na svetu
Raketni sistem Avangard - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2022
RUSIJA
Šta sve može ruski „Avangard“ za koji NATO nema „protivotrov“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala