- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ovo se ne dešava svake godine: Novo oružje u ruskoj armiji koje nema niko na svetu

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationSlika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje
Slika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
Pratite nas
Rusija je uvela u upotrebu još jedan puk hipersoničnog sistema – „Avangard“, dok je najnovija interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ puštena u serijsku proizvodnju. Ruske snage počele su da dobijaju i nove hipersonične rakete „Cirkon“ i to je samo deo novog naoružanja koji je ove godine ojačao Oružane snage Ruske Federacije.
„Ne dešava se da svake godine nešto novo uvodimo u upotrebu. Ja bih izdvojio raspoređivanje na borbeno dežurstvo drugog puka strateškog raketnog sistema ‘Avangard’ u Orenburškoj oblast. ‘Avangard’ je strateška raketa sa hipersoničnim bojevim blokom. Leti brzinom od 27-28 maha i niko na svetu nema takvo oružje. Može da manerviše tokom cele putanji leta i ne može biti oborena... Dakle, stavljanje u upotrebu ‘Avangarda’ je veoma važan korak“, ocenjuje ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.
Ruska odbrambena industrija redovno isporučuje Oružanim snagama Rusije najsavremenije naoružanje - nuklearne podmornice, borbene avione i helikoptere, hiperosnične projektile, oklopna vozila i malokalibarsko oružje. Broj glavnih tipova naoružanja 2022. godine porastao je za 30 odsto, a municije za raketno- artiljerijsko i avijaciono naoružanje - sa 69 na 109 odsto, što govori o tome da su borbene sposobnosti Oružanih snaga Rusije značajno ojačale, dok je udeo savremenog naoružanja u strateškim nuklearnim snagama dostigao 91,3 odsto.
Na borbeno dežurstvo u Tverskoj oblasti ove godine stupio je i puk mobilnog sistema „Jars“. To je strateški raketni sistem mobilnog i baziranja iz silosa. Može da pogađa ciljeve na udaljenosti do 11 hiljada kilometara, a opremljen višestrukom bojevom glavom sa manevarskim jedinicama.
Osim toga, strateške nuklearne snage avijacije popunjene sa tri strateška nosača raketa Tu-160M i avionom Tu-95MS.
Ruska Ratna mornarica dobila je podmornicu „Generalisimus Suvorov“, koja pripada četvrtoj generaciji brodova na nuklearni pogon modernizovanog projekta „Borej-A“, ističe Litovkin.
„To je šesta podmornica te serije, koja je naoružana sa 16 balističkih strateških raketa ‘Bulava’. Ta podmornica je ojačala naše strateške raketne snage u odvraćanju potencijalnog neprijatelja“, dodao je ekspert.
Jedna od karakteristika „Boreja“ je sposobnost lansiranja „Bulave“ direktno ispod arktičkog leda, dok su podmornice starijih projekata kao što su „Kaljmar“ i „Delfin“ morali prvo da svojim korpusom probiju led i tek nakon toga da započnu pripreme za lansiranje rakete. Prema rečima vojnih eksperata, takav manevar značajno demaskira brod u pripremi za raketni napad.
Osim toga, ruske snage počele su serijski da dobijaju nove hipersonične rakete morskog baziranja „Cirkon“, a u završnoj fazi je i priprema fregate „Admiral Gorškov“ sa hipersoničnim raketama na brodu za borbenu službu u oblasti Svetskog okeana.
© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaU Rusiji je ove godine počela i serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ za koju se tvrdi da će u narednih 40-50 godina ojačati borbeni potencijal Oružanih snaga i pouzdano osigurati bezbednost Rusije
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete „sarmat“  - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
U Rusiji je ove godine počela i serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ za koju se tvrdi da će u narednih 40-50 godina ojačati borbeni potencijal Oružanih snaga i pouzdano osigurati bezbednost Rusije

„Sarmat“ – moćan štit Rusije

U Rusiji je ove godine počela i serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ za koju se tvrdi da će u narednih 40-50 godina ojačati borbeni potencijal Oružanih snaga i pouzdano osigurati bezbednost Rusije. U sadašnjim geopolitičkim uslovima ovo oružje će postati glavni faktor nuklearnog odvraćanja i garancija održavanja mira.
„Sarmat“ je moderan ruski strateški raketni kompleks pete generacije, koji je stacioniran u podzemnim šahtovima i u najskorije vreme će stupiti na borbeno dežustvo. Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta nema pandane u svetu.
Govoreći o razornoj snazi ove super-teške rakete, eksperti kažu da samo jedna interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ može da uništi polovinu obale kontinenta koji se zbog svoje agresivne politike ne dopada Rusiji.
Litovkin podseća da će „Sarmat“ zameniti najtežu stratešku raketu u svetu „Vojvoda“, na Zapadu poznatu kao „Satana“. Kako dodaje, testiranja strateškog raketnog sistemauspešno su završena.
„Sarmat“ može da postigne brzinu od 16.000 milja na sat (25.750 kilometara) i može da nosi i do 15 bojevih glava na svaku raketu, kaže ekspert.
„I što je najvažnije, može da napada ciljeve preko Severnog pola, čak i preko Južnog pola, gde potencijalni neprijatelj nema protivraketni odbrambeni sistem. Osim toga, na ovu raketu se mogu instalirati četiri hipersonična bloka „Avangard“... Dakle, sva ova strateška dostignuća i rusko nuklearno oružje garantuju Rusiji strateško odvraćanje, a to znači da SAD i NATO ne smeju da izvrše napad na Rusiju“, ističe Litovkin.

Ruska vojna industrija položila sve ispite

„Uralvagonzavod“ je 2022. godine isporučio najnovije tenkove T-90M „Proriv“ Kopnenim snagama Oružanih snaga Rusije. U pogledu borbene efikasnosti, tenk T-90M je znatno superiorniji od svog prethodnika T-90, ali istovremeno zadržava njegove kvalitete, među kojima je i pouzdanost.
„To je veoma dobar tenk. Ima veoma visoku sposobnost manevrisanja, motor od 1.200 konjskih snaga i širok panoramski nišan koji može da radi danonoćno i u svim vremenskim uslovima, uključujući i maglu. Ima dobru vezu sa satelitima, dronovima i helikopterima... Njegov oklop može da izdrži direktne udare“, ističe Litovkin.
Ruska vojska nastavlja da prelazi na savremene višecevne raketne sisteme „Tornado“, koji zamenjuju zastarele „Uragane“ i sisteme „Grad“, a spisak novog i modernizovanog ruskog naoružanja je beskonačan.
Litovkin podseća da je novo naoružanje rezultat višegodišnjeg rada inženjera, konstruktora, vojnih fabrika i tako dalje.

„Tenkovi, rakete i sve ostalo stvara se godinama, zatim se testira, pa tek onda to naoružanje ulazi u upotrebu. Dakle, ništa ne nastaje preko noći“, napominje Litovkin.

Ekspert ocenjuje da je ruska vojna industrija i tokom 2022. godine uspešno odgovorila na sve pritiske i izazove, te položila sve testove.
„Danas ruska vojska ima sve što je potrebno da pobedi u Ukrajini, tim pre što predstavnici industrije, kako je rekao i predsednik Putin, dolaze na prvu liniju fronta, interesuju se kako funkcionišu njihovi proizvodi tj. kako dejstvuje njihovo oružje i vojna tehnika. Na osnovu iskustava vojske vrše neku vrstu dopuna, prepravki ili modernizacije te tehnike kako bi ona još bolje obavljala zadatke koje je vojska postavila“, objasnio je Litovkin.
Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno formulisao jake strane Rusije, a to su nuklearna trijada, Vojno-kosmičke snage i vojna mornarica. Postoji i polje koje treba usavršavati, a to su kopnene snage i komunikacioni sistemi.
Pogledajte kako su Putinovi „agenti“ specijalno govorili za Sputnjik
Lovac-presretač MiG-31K sa hiperzvučnom raketom „kindžal“ na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
RUSIJA
Načelnik Generalštaba Rusije: Ruski „Kindžali“ nepobedivi za ukrajinski PVO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala